Uniek arrangement akkerkruiden in het Vennengebied

Van onze redactie
3 juni 2015
Het is zomer en dat is te zien in de Overasseltse en Hatertse Vennen. Op zaterdag 20 juni organiseert Staatsbosbeheer samen met het IVN Rijk van Nijmegen een wandeltocht door het prachtige vennengebied bij Wijchen en Nijmegen. Na afloop krijgt u een heerlijke verse picknicksandwich gemaakt met producten uit de streek. U kunt daarbij kiezen of u thee met verse munt en vennenhoning wilt, een glas heerlijke sap uit streek of een kop kakelverse "slow-koffie".

De Overasseltse en Hatertse Vennen bestaat niet alleen maar uit "echte vennen", bos en heide maar heeft ook een aantal kleine schilderachtige natuurakkers met heel bijzondere akkerplanten. Akkerplanten (ook wel akkerkruiden genoemd) vormen een groep planten die stilaan dreigt te verdwijnen. Hiermee worden niet de soorten zoals akkerdistel en herderstasje bedoeld. Het gaat hier om soorten zoals klaproos, glad biggenkruid, korensla en akkerleeuwenbek. Zo'n halve eeuw geleden kwamen deze soorten nog tussen het graan op de akkers voor. Tegenwoordig staan veel van deze typische akkerkruiden op de rode lijst. In het vennengebied probeert Staatsbosbeheer deze bijzondere soorten weer terug te krijgen. Dat dit heel goed lukt kunt u met eigen ogen komen zien.

Mooie uitzichten, een heerlijke wandeling en ervaren gidsen die vol enthousiasme vertellen over de natuur en in het bijzonder over de akkers van het vennengebied. Zij vertellen u alles over de vele bijzondere plantensoorten die dit gebied rijk is. Ga mee met de vennengidsen en ontdek de geheimen van dit unieke gebied.

De streeklunch van MijnKioski

MijnKioski heeft voor u na afloop een (boeren)picknicksandwich met ham, boerenkaas, ei, gemengde sla, tomaat, komkommer en honing-mosterd dressing (kan ook zonder ham en dan met extra kaas). Naar keuze: Koffie; Thee (vers) met verse munt en vennenhoning; Thee (vers) met sinaasappel, kaneel, munt en vennenhoning; Sap (appel-kersen) uit de streek.

Aanmelden

Nieuwsgierig geworden? Geef je dan nú op want er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden is verplicht en kan tot donderdag 18 juni via rijkvannijmegen@staatsbosbeheer.nl

Zaterdag 20 juni. Start: 10.00 uur. Duur: 2 uur. Locatie: Staatsbosbeheer, Donderbergweg 3, 6611 KL Overasselt. Kosten € 10,00 (incl. streeklunch)

Dit bericht delen:

Advertenties