Te weinig steun voor motie tegen sluiting Samsam

Van onze redactie
2 juni 2015
Ondanks het interpellatiedebat en de motie wist D66 sluiting van basisschool Samsam niet te voorkomen. De motie die pleit tegen het sluiten van de school haalde het niet tijdens de raadsvergadering van 21 mei.

Het interpellatiedebat vond de fractie van D66 nodig, omdat ze was geschrokken van de voorgenomen sluiting van basisschool Samsam. Esther Dauphin, fractievoorzitter D66, heeft tijdens de raadsvergadering van 21 mei geen goed woord over voor de communicatie en de wijze waarop Stichting Kans & Kleur tot dit besluit is gekomen. ‘Als je zoiets doet, moet het transparant gaan en niet ad hoc. Ouders van leerlingen zijn heel boos’

Leefbaarheid
Volgens Dauphin is sluiting van scholen een politieke kwestie. ‘Bij sluiting van een school kijk je niet alleen naar aantallen leerlingen, maar ook naar sociale en demografische samenstelling van wijken en kernen en naar de leefbaarheid van een wijk of dorp’, betoogt Dauphin. In de motie stelt D66 voor de sluiting van Samsam in te trekken en pleit zij voor een integraal beleidsplan over krimp van het onderwijs in Wijchen voor de komende vijf jaar.

Afstand
Wethouder Paul Loermans meent dat de leefbaarheid van de wijk niet aangetast wordt door sluiting van de school. ‘Hoe groot de gevolgen zijn, is afhankelijk van factoren als winkels, wijkgebouw, verenigingen, apotheek.’ Hij benadrukt dat in Wijchen de gemiddelde afstand tot een school zevenhonderd meter is. ‘Heel veel ouders kiezen voor een school in een andere wijk dan waar ze wonen. Sluiting van een school in een kleine kern als Hernen heeft grotere gevolgen voor de leefbaarheid dan sluiting van een school in een wijk.’
Dauphin beticht de wethouder ervan de leefbaarheid in kernen belangrijker te vinden dan de leef baarheid in wijken. De motie van D66 die gesteund werd door CDA, Lokale Dorpspartijen en Sociaal Wijchen, haalde geen meerderheid.

Dit bericht delen:

Advertenties