Nieuws uit de raad: ’Te groot voor de lokale politiek?'

Van onze redactie
29 mei 2025

Nieuws uit de raad

Voorzitter van de gemeenteraad en burgemeester Renske Helmer-Englebert sprak voor de bezinning van de openbare raadsvergadering van 22 mei 2025 de volgende woorden:

In de afgelopen weken vierden we in de gemeente Wijchen en heel Nederland 80 jaar vrijheid. Een veel uitgesproken zin was: ‘Dit nooit meer’. Maar wat bedoelen we eigenlijk met die woorden?
Nooit meer oorlog in Nederland?
Nooit meer oorlog in Europa?
Nooit meer oorlog in de wereld?
Of bedoelen we de genocide die toen plaatsvond?

In de huidige wereldsituatie is het overduidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar een ideaal waar we ons elke dag voor moeten hardmaken.
Nieuwe oorlogsslachtoffers vallen elke dag, op meerdere plekken in de wereld.
Je kunt je afvragen wat we hebben geleerd van eerdere oorlogen.

Want wat doen we als één van die oorlogen karaktertrekken krijgt van genocidaal geweld, zoals benoemd door het NIOD, ons Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies? En wat als deze oorlog geleid wordt door het regime van een land waarvan het volk het slachtoffer van weleer is? Waar trek je een streep?

De verschrikkelijke berichten en beelden leiden tot emoties in ons eigen land, in onze gemeente. Zoals we hier bij elkaar zitten, wensen we ons vrede op aarde voor iedereen, ongeacht tot welk land of welk volk je behoort. Het is zo’n grote wens, bijna te groot voor de lokale politiek. Maar we moeten ergens beginnen om werk te maken voor vrede en ‘dit nooit meer’.

Laten we in ieder geval, in deze polariserende wereld, verschillen overbruggen, de overeenkomsten in elkaar zien en onze handen naar elkaar uitreiken. Ter overdenking in de bezinning wil ik vandaag starten met een gedicht van Toon Tellegen:

 Ik trok een streep;
Tot hier,
Nooit ga ik verder dan hier.

Toen ik verder ging
Trok ik een nieuwe streep,
En nog een streep.

De zon scheen
En overal zag ik mensen,

Haastig en ernstig,
En iedereen trok een streep
Iedereen ging verder.
 

----------------------

Commissievergadering donderdag 12 juni

Fietsroute Leemweg-Acaciastraat-Lindestraat
De aanleg van een hoogwaardige fietsroute Alverna - Tussen Kasteel en Wijchens Meer (TKWM) gaat ruim 2 miljoen euro kosten. Deels wordt dit gedekt door subsidies en bestaande middelen. Anderhalf miljoen euro wordt aangevraagd in de Perspectiefnota. Dat staat in de informatienota Hoogwaardige fietsroutes Alverna – TKWM die op de agenda staat van de commissievergadering van donderdag 12 juni. De fietsverbinding tussen Leemweg – Acaciastraat – Lindestraat biedt volgens onderzoek de beste mogelijkheden. De vrijliggende fietspaden vervallen waardoor er ruimte ontstaat voor vergroening. Deze fietsroute krijgt net als de Oosterweg een rode asfaltrijbaan met aan de zijkant streetprint (klinkervorm in asfalt). Een definitief besluit over het fietspad neemt de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Perspectiefnota op donderdag 3 juli.

Lokale Energiestrategie Wijchen
Inwoners activeren om hun huis te isoleren en verduurzamen, inzet van energiecoaches, zakelijk energieloket, onderzoek naar warmtenet en realiseren van zonnepark Bankhoef. Het is een greep uit de projecten die de gemeente wil inzetten om uiteindelijk een CO2 neutrale gemeente te worden. De projecten staan in het uitvoeringsprogramma van de Lokale Energiestrategie (LES) Wijchen. De LES beschrijft de visie op de energietransitie in de gemeente Wijchen. Ook wordt in beeld gebracht wat er nodig is om de projecten tot uitvoering te brengen. Tijdens de commissievergadering op donderdag 12 juni debatteren de fracties over de Beslisnota Lokale Energiestrategie (LES)

Omgevingsparticipatie
Het afgelopen jaar heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar de manier waarop inwoners worden betrokken bij ruimtelijke projecten, zoals woningbouw. Uit dat onderzoek blijkt dat de gemeente goede stappen heeft gezet, onder andere door het opstellen van participatiewijzers en nieuw participatiebeleid. Toch ziet de rekenkamer ruimte voor verbetering. De aanbevelingen richten zich op het versterken van de gemeentelijke regie, het opstellen van een participatieverordening en het beter borgen van participatie bij complexe projecten.
Beslisnota rekenkameronderzoek Omgevingsparticipatie staat op de agenda van de commissievergadering op donderdag 12 juni. Andere onderwerpen die op de agenda staan van de commissievergadering is: Beslisnota bestemmingsplan Spoorstraat-Herenstraat Wijchen. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadszaal van Kasteel Wijchen.

----------------------

Rekenkamer
De Rekenkamer heeft als taak te onderzoeken of het gemeentebestuur zijn werk goed doet. De Rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van gemeentelijk beleid. Dat wil zeggen dat ze onderzoekt of gemeentelijk geld besteed is zoals het door de raad is besloten, of beleidsdoelstellingen zijn gerealiseerd en of alles volgens wettelijke regels is gegaan.


Dit bericht delen:

Advertenties