Nieuws uit de raad
De Wijchense fracties debatteerden afgelopen donderdag tijdens de commissievergadering over de kaders voor bezuinigingsmaatregelen. Bijna alle gemeenten en Wijchen dus ook, krijgen te maken met begrotingstekorten op de langere termijn. Tijdens het debat staan de meeste fracties achter de Beslisnota Financieel evenwicht 2026-2029. De PvdA, D66 en de VVD hebben nog wat kanttekeningen en aanvullingen op de nota en doen een oproep aan het college.
Twan Haerkens, raadslid VVD
Werkorganisatie
‘We willen een oproep doen aan het college om de Werkorganisatie Druten Wijchen (WDW) bij voorbaat niet uit te sluiten van bezuinigingsmaatregelen. Op een begroting van 34 miljoen euro voor de WDW, waarvan twee derde voor rekening is van Wijchen, kan best wat bezuinigd worden. Als je 1 procent bespaart, levert dat jaarlijks twee ton op. Wij willen het college vragen om tijdens de behandeling van de Perspectiefnota in juli met bezuinigingsvoorstellen voor de werkorganisatie te komen. Dan kan wat ons betreft de Ozb (Onroerendzaakbelasting) verhoging deels teruggedraaid worden.’
Titus Burgers, raadslid PvdA.
Sterkste schouders
‘Het stellen van kaders voor bezuinigingsmaatregelen vinden wij primair een taak voor de nieuwe gemeenteraad die aantreedt na de verkiezingen in maart 2026. Wat ons betreft geldt op dit moment: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. We moeten juist niet bezuinigen op voorzieningen die mensen op de been houden, zoals de bibliotheek en het zwembad. We zien graag dat de nota wordt aangepast aan de meest recente bijdrage van de Rijksoverheid. Op basis van de huidige cijfers zijn bezuinigingen de komende twee jaar niet nodig. Tegelijkertijd pleiten wij voor het opstellen van duidelijke richtlijnen en kaders die zowel in goede als slechte tijden houvast bieden – ook voor toekomstige gemeenteraden.’
Guus Reichgelt, commissielid D66.
Onderwijs en cultuur
‘Jaar op jaar zien we dat beschikbare budgeten onvoldoende worden benut. Denk aan de vitalisering van camping de Wighenerhorst die niet door ging. Daardoor kunnen we geen geld vrijmaken voor gebiedscoördinatoren. Want deze gelden vloeien terug naar de algemene reserve of worden vastgehouden. Dit leidt tot onnodige druk op bezuinigingen. Ik roep het college op om realistischer te begroten zodat we beter zicht hebben op wat wel mogelijk is. Wij stemmen niet zonder meer in om in bestaand beleid te snijden zodat nieuw beleid gerealiseerd kan worden. D66 pleit ervoor om onderwijs- en cultuur van deze regel uit te zonderen.’
Ravijnjaar opgeschoven naar 2028
De gemeenten krijgen 3 miljard uit het gemeentefonds om de taken in de Jeugdzorg goed uit te voeren. Dat besluit nam de Rijksoverheid onlangs. Lange tijd ging Wijchen net als veel andere gemeenten ervan uit dat ze in 2026 met een begrotingstekort te maken kregen van 2,3 miljoen euro. Daarom was de gemeente Wijchen zich al in 2023/2024 aan het voorbereiden op 2026, het zogeheten ravijnjaar waarin de gemeente met een begrotingstekort te maken zou krijgen. Met de uitkering van de Rijksoverheid wordt dit ravijnjaar opgeschort naar 2028. ‘Dat zou goed nieuws moeten zijn’, zegt wethouder Geert Gerrits. ‘Toch voelt het ongemakkelijk. We willen financieel beleid voeren en bereiden ons daarop voor. Plotsklaps verandert het speelveld. Dat is lastig voor ons, want we willen graag een stabiele koers voeren. We moeten ons voorbereiden op elke situatie. De kaders geven ons daarbij handen en voeten op de langere termijn.’
Tijdens de raadsvergadering op donderdag 22 mei beslist de raad over de Beslisnota Financieel evenwicht 2026-2029. De vergadering begint om 20.00 uur en vindt plaats in de raadszaal van Kasteel Wijchen.
-----------------------------
De Omgevingsvisie Wijchen was onderwerp van debat tijdens de commissievergadering van donderdag 8 mei. De omgevingsvisie is een integrale visie waarin de ambities en doelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn worden vastgelegd. Naast het ruimtelijke aspect wordt ook aandacht geschonken aan gezondheid, veiligheid, economie en duurzaamheid. Het is voor het eerst dat de gemeente Wijchen een integrale visie op de gehele fysieke leefomgeving heeft opgesteld. De fracties staan achter de visie, maar hebben nog een paar kanttekeningen en/of aandachtspunten. De fractie van GroenLinks mist het speerpunt natuur en biodiversiteit in de visie. Als voorbeeld noemt Pepijn Oomen, raadslid GroenLinks, het vennengebied dat niet alleen onder druk staat van toenemend toerisme, maar ook door de klimaatcrisis. Voor dit voorstel bleek geen meerderheid te zijn. Oomen wil het college wel een extra opdracht meegeven om de Sustainable Development Goals (SDG’s) op te nemen in de verdere uitwerking van de omgevingsvisie in plannen. Global Goals zijn 17 doelen om in 2030 een duurzame wereld te bereiken voor iedereen. Voorbeelden van SDG’s zijn: geen armoede, geen honger, goede gezondheid betaalbare en duurzame energie voor iedereen. In 2015 hebben 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) de SDG aangenomen.
Martijn Verharen, raadslid Kernachtig Wijchen, is voorstander van goede inwonersparticipatie en vindt dat er goed geluisterd moet worden naar inwoners en partijen als ZTLO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) en Natuur Wijchen. ‘Bij het maken van de plannen halen we de informatie bij de organisaties op.’
Tijdens de raadsvergadering op donderdag 22 mei beslist de raad over de Beslisnota Besluitvorming Omgevingsvisie Wijchen. De vergadering begint om 20.00 uur en vindt plaats in de raadszaal van Kasteel Wijchen.
-----------------------------
Vergaderingen gemeenteraad Wijchen
Scan de QR-code
-----------------------------
Informatiebijeenkomsten 15 mei
Met het beleidsplan ‘Donker waar mogelijk, licht waar nodig’ wil de gemeente Wijchen verduurzamen en lichtvervuiling voorkomen. Na een evaluatie van de pilot in de wijken Woezik, Saltshof, Veenhof en Hof van Hagevoort riep de gemeenteraad op om het verlichtingsplan aan te passen. Op tafel ligt nu een vernieuwd verlichtingsplan waarin ideeën en wensen van inwoners zijn opgenomen.
Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 15 mei worden raads-, commissieleden en andere belangstellenden geïnformeerd over de Informatienota Stand van zaken uitvoering lichtbeleidsplan. Daarin staat onder andere dat voor 2029 alle lampen van de straatlantaarns worden vervangen door LED. Ook wordt de verlichting aangepast aan wat echt nodig is op welke tijdstippen.
Om te onderzoeken wat mogelijk is, gaat de gemeente in gesprek met inwoners. Daarbij wegen de meldingen van inwoners over donkere plekken en gevoel van sociale onveiligheid zwaar mee. Het vernieuwde verlichtingsplan voert de gemeente niet in een keer uit. Dat gebeurt per wijk, dorp, verkeerswegen en buitengebied aan de hand van een lichtplan. Er worden ervaringsgebieden ingericht zodat inwoners verschillende lichtsituaties kunnen beleven en reageren op de plannen. Op basis van de reacties komen er richtlijnen voor openbare verlichting.
De informatiebijeenkomst op donderdag 15 mei begint om 19.30 uur en vindt plaats in het Huis van de gemeente. Op de agenda staat ook het Rekenkameronderzoek Omgevingsparticipatie.
Inwoners activeren om hun huis te isoleren en verduurzamen, inzet van energiecoaches, zakelijk energieloket, onderzoek naar warmtenet en realiseren van zonnepark Bankhoef. Het is een greep uit de projecten die de gemeente wil inzetten om uiteindelijk een CO2 neutrale gemeente te worden. De projecten staan in het uitvoeringsprogramma van Lokale Energiestrategie (LES) Wijchen. De LES beschrijft de visie op de energietransitie in de gemeente Wijchen. Ook wordt in beeld gebracht wat er nodig is om de projecten tot uitvoering te brengen.
Raads- en commissieleden worden tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 15 mei geïnformeerd over de Beslisnota Lokale Energiestrategie (LES) Wijchen en uitvoeringsprogramma. Een ander onderwerp dat op de agenda staat, is de Informatienota Regionaal Mobiliteitsprogramma 2030. De bijeenkomst vindt plaats in Kasteel Wijchen en begint om 19.30 uur.