Herdenking omgekomen inwoners gemeente Wijchen tijdens het Bombardement van Nijmegen

Van onze redactie
22 februari 2025

Dit gedenkteken wordt met behulp van donaties onderhouden door de Stichting Veteranen gemeente Wijchen.

81 jaar geleden vond op 22 februari 1944 het bombardement op Nijmegen plaats; dit werd uitgevoerd door 177 toestellen van het type B-24 Liberators vliegtuigen van de U.S. Air Force. Gezien het aantal slachtoffers was dit één van de zwaarste bombardementen op een Nederlandse stad. Te vergelijken met het bombardement door de Duitsers op Rotterdam mei 1940.

Officieel kwamen in Nijmegen 677 mensen om het leven. Vrijwel allemaal burgers. Het aantal doden ligt ongetwijfeld hoger doordat het niet bekend is hoeveel onderduikers om het leven zijn gekomen.
Veel slachtoffers zijn namelijk nooit teruggevonden.

Een groot deel van de Historische binnenstad werd vernietigd, waaronder de Sint-Stevenskerk, de Sint-Augustinuskerk en het spoorwegstation.

Het oorspronkelijke doel was de “Gothaer Waggonfabrik” in Duitsland. Hier werden o.a. vliegtuigen van het type Bf-Messerschmitt gebouwd.

Echter door slecht weer werd deze aanval afgeblazen en kozen de Amerikanen ervoor om het secundaire doel, het spooremplacement van Nijmegen, te bombarderen.
Dit bombardement werd erg slordig uitgevoerd waarvan wij de uitkomst inmiddels weten. De aanval maakte deel uit van het grotere geheel “the big week” operation “Argument”, een reeks geallieerde luchtaanvallen op Duitse vliegtuigfabrieken om de Luftwaffe aanzienlijk te verzwakken in de voorbereiding van D-Day (6 juni 1944). Op 20 en 21 februari werden de eerste bombardementen uitgevoerd.

Bij dit bombardement zijn ook 15 inwoners uit de gemeente Wijchen omgekomen.

Wil je de verhalen over deze slachtoffers een lezen kijk dan eens op https://veteranenwijchen.nl/bombardement-nijmegen/

Een aantal van deze slachtoffers zijn begraven op de RK begraafplaats in Wijchen waar het onderstaande gedenkteken staat.


Dit bericht delen:

Advertenties