Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag 7 november in met de begroting 2025-2028. Maar niet nadat de raad een aantal wijzigingen aanbracht via amendementen en er aanvullende oproepen aan het college werden gedaan via moties.
Zoals de Ozb (Onroerendzaakbelasting), die in 2026 maximaal met 7,5 procent mag stijgen. Daartoe riepen Kernachtig Wijchen, CDA en VVD in hun amendement op.
Het komend jaar gaat de belasting voor Wijchense huizenbezitters met 9 procent omhoog. Het is één van de maatregelen om de begroting sluitend te krijgen. De indieners van de motie zien liever dat het percentage van 7,5 nog lager kan uitvallen. Ze zijn zich bewust dat met het draaien aan de Ozb-knop een deel van het tekort kan worden ingelopen. Maar het is volgens Kernachtig Wijchen, VVD en CDA zeker niet de oplossing voor het hele tekort. Titus Burgers, raadslid PvdA, vindt het niet verstandig om dit percentage vast te zetten. ‘Je schiet jezelf in de voet als er nog meer bezuinigingen op ons afkomen. Het is onlogisch om dat nu al te doen.’
--------------------
Monument
Daarnaast wordt er geen geld vrijgemaakt voor het Gelijkheidsmonument. De middelen voor de gebiedscoördinatoren, die goede ideeën uit de samenleving helpen ontwikkelen en uitvoeren, mogen niet uitgegeven worden. De inzet van die middelen wordt heroverwogen in juli 2025 als de raad de perspectiefnota behandelt.
--------------------
Persoonlijk contact
D66 wil de relatie en het contact tussen gemeente en inwoner verbeteren. Bijvoorbeeld als de gemeente niet instemt met een bezwaar van een inwoner dan neemt de gemeente contact op om uit te leggen dat er een negatieve beschikking onderweg is. ‘Dat kan door bijvoorbeeld telefonisch of live contact te hebben’, zegt Maikel Lukkezen, raadslid D66. De raad stemde unaniem in met deze motie.
--------------------
Mini warmte- en koudenetten
Henry Tiemessen, raadslid GroenLinks, constateert dat een grootschalig warmtenet alleen maar warmte levert, terwijl inwoners steeds meer behoefte hebben aan koeling in hun huis. Volgens hem zijn er in Nederland diverse gemeenten die onderzoek doen naar mini warmte- en koudenetten en wordt de potentie daarvan positief ingeschat. In zijn motie roept hij het college op om mogelijke ontwikkeling en realisatie van mini warmte- en koudenetten mee te nemen in het uit te rollen Warmteplan. Ook deze motie werd unaniem aangenomen door de raad.
--------------------
Verscherpte aanpak afvaldumpingen
Volgens Joost Kersten, raadslid Kernachtig Wijchen, is het aantal meldingen van afvaldumpingen fors toegenomen. Daarom stelt hij samen met Wijchen Lokaal, VVD en CDA voor om strenger te handhaven en boetes uit te delen. ‘Daders van afvaldumpingen moeten gestraft worden’, zegt Kersten. Hij noemt gemeenten Rotterdam, Enschede en Barendrecht als voorbeeld van gemeenten die een verscherpte aanpak hebben van handhaving.
--------------------
Tegenbegroting
De oppositiepartijen D66, PvdA, GroenLinks en Wijchen Lokaal stemden niet in met de begroting 2025. Zij staan niet achter de keuzes die in de begroting worden gemaakt. Daarom dienden zij een tegenbegroting in met voorstellen voor bezuinigingsmaatregelen. Volgens de indieners bouwen deze aan een Wijchen waar economische vitaliteit hand in hand gaat met sociale rechtvaardigheid en duurzame groei. Wethouder Geert Gerrits sprak net als de andere partijen zijn waardering uit voor de tegenbegroting en het meedenken over oplossingen. ‘Maar de maatregelen in de tegenbegroting dragen niet bij aan het opvullen van het begrotingsgat, want u geeft het geld direct weer weg.’ De tegenbegroting kon niet rekenen op steun van een meerderheid van de gemeenteraad.
Oplossingen voor het tekort op de begroting
Vanaf 2026 krijgen gemeenten veel minder geld van de landelijke overheid. Tegelijkertijd komen er steeds meer taken bij. Bijna alle gemeenten krijgen te maken met tekorten in het zogenaamde ravijnjaar 2026. Daarom moeten er maatregelen getroffen worden om dit begrotingsgat te dichten. Alle partijen willen een eerlijke verdeling van de lasten. Maar hoe die eerlijke verdeling eruitziet daarover verschillen de meningen. Alice Peters-Vroom, raadslid VVD, wil geen fratsen en stelt in haar betoog een aantal oplossingen voor om geld te besparen. Daar tegenover staat Rianne Kuipers, raadslid Wijchen Lokaal, die samen met GroenLinks, D66 en PvdA een tegenbegroting indiende en alternatieve maatregelen voorstelt.
Alice Peters-Vroom, raadslid VVD
‘Ja, de begroting van 2025 is sluitend. Dat is mooi, maar we zijn niet in een jubelstemming. Het ravijnjaar 2026 komt op ons af waarin we te maken krijgen met teruglopende bijdragen van de Rijksoverheid en Wijchen net als veel andere gemeenten financieel in zwaar weer komt. Daarom moeten we nu alvast nadenken over welke bezuinigingsmaatregelen we kunnen treffen. Voor ons geldt: terug naar de basis. Geen fratsen! Wat ons betreft gaat er geen 52.000 euro naar een gelijkheidsmonument. Wij zijn er niet van overtuigd dat er minder gediscrimineerd wordt met een gelijkheidsmonument. Voor ons is een verhoging van de Ozb (Onroerendzaakbelasting) geen melkkoe én geen sluitpost. Daarom stellen wij een aantal alternatieve bezuinigingsmaatregelen voor. Gratis planten uitdelen om bewust te worden van klimaatverandering zijn niet nodig. Dat scheelt 60.000 euro. Als het zwembad en theater door bijvoorbeeld hogere toegangsprijzen of horeca-omzet meer inkomsten genereren kan de subsidie omlaag.’
Rianne Kuipers, raadslid Wijchen Lokaal
‘Het ravijnjaar 2026 komt op ons af. Wij komen met bezuinigingsvoorstellen, maar anders dan de coalitiepartijen komen wij met eerlijke keuzes. Daarom hebben wij samen met GroenLinks, PvdA en D66 een tegenbegroting gemaakt met daarin redelijke alternatieve maatregelen. Zoals een andere verdeling van de ozb-lasten zodat iedereen zowel bedrijven en inwoners bijdragen. Wij stellen voor om de Ozb voor eigenaren van grote bedrijfspanden te verhogen, maar streven erna om de kosten laag genoeg te houden vergeleken met omliggende gemeenten. We willen de subsidie aan speeltuin de Blije Dries behouden, want het moet een goedkoop uitje blijven voor gezinnen in een tijd dat alles veel duurder wordt. Dat willen we bekostigen door onder andere geen dure parkeerplaats aan te leggen in onze mooie Kasteeltuin. Ook het dure Telemanagement systeem in lantaarnpalen kunnen we beperken tot doorgaande wegen. We vinden het niet oké dat de noodzakelijk uitbreiding van de griffieformatie en de gebiedscoördinatoren uit de begroting wordt gehaald. We vrezen dat van uitstel afstel komt.’
--------------------
Commissievergadering 14 november
Wijchen stimuleert gezonde leefstijl
De gemeente Wijchen wil haar inwoners gezonder maken. Daarom is het beleidsplan ‘Samen voor een gezonde toekomst 2025-2028’ opgesteld. Daarin staan plannen om een gezonde leefstijl te stimuleren, sport en cultuur in te zetten als middel, te streven naar een rookvrije generatie, in te zetten op een sterke sociale basis en mantelzorgers te ondersteunen. Denk aan plannen die onder andere inwoners stimuleren vitaal oud te worden, evenementen toegankelijker maken en aandacht geven aan alle inclusieve activiteiten. In het beleidsplan staan ook plannen die de leefbaarheid in de dorpen en wijken verbeteren. Het beleidsplan ‘Samen voor een gezonde toekomst 2025-2028’ staat op de agenda van de commissievergadering van donderdag 14 november. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadszaal van Kasteel Wijchen.
--------------------
Correctie
Onderzoek kruising Randweg Noord en Schoenaker
Op de raadspagina van woensdag 23 oktober stond in het artikel over de begroting 2025-2028 dat er geen onderzoek komt naar de veiligheid van kruispunt Randweg – Noord en Schoenaker. Dat is onjuist. Het college heeft wel voornemens om in 2025 met oplossingsrichtingen te komen om de verkeerssituatie op en rondom het kruispunt Schoenaker-Randweg Noord te verbeteren. Zo staat in de programmabegroting 2025.