‘Genoeg is genoeg’, vindt de Wijchense gemeenteraad. Er moet een einde komen aan de onrust in de Woezik én donkere plekken in de straat. Het licht moet weer aan. Deze oproep deed een eensgezinde gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van donderdag 17 oktober.
De proef met minder verlichting op straat in Woezik en Hof van Hagevoort die begin dit jaar van start ging, stuitte op veel kritiek vanuit de inwoners. Zij voelen zich onveilig door donkere plekken in de wijk. Het zicht in kleine straatjes en achterommetjes was slecht en er ontstonden op sommige plekken onveilige verkeerssituaties. Ook het gevoel niet serieus te worden genomen en de gebrekkige communicatie deed het vertrouwen geen goed.
Lichtvervuiling
Al eerder uitten de Wijchense fracties tijdens de commissievergadering van donderdag 10 oktober hun zorgen over de uitvoering van het verlichtingsplan ‘Licht waar nodig, donker waar mogelijk’. Dat plan moet leiden tot minder lichtvervuiling en energiebesparing. Achter deze doelstelling staan de fracties nog steeds, maar de besparing mag niet ten koste gaan van de veiligheid. Bovendien is het ontstane gebrek aan vertrouwen volgens de fracties schadelijk voor het draagvlak van het verlichtingsplan.
Actie
Tijdens de raadsvergadering kreeg wethouder Twan van Bronkhorst niet alleen het dringende verzoek de relatie met inwoners te herstellen, maar ook om de straatverlichting weer aan te zetten. De sociaal onveilige gevoelens van inwoners zijn niet serieus genomen en te lang genegeerd, zegt Jan Peters Sengers, raadslid CDA. Maikel Lukkezen, raadslid D66, vindt dat er te lang onrust in de wijk is geweest. ‘De wethouder moet nu actie ondernemen.’
Veilige route
Met een raadsbrede motie krijgt de wethouder de opdracht om aan de slag te gaan. Als eerste moet het licht weer aan. Behalve in de vier ‘ervaringsstraten’ waar voor een deel de straatverlichting uit is zodat inwoners kunnen ervaren hoe dat is. Ook moet het alternatieve lichtplan van de leefbaarheidsgroep worden onderzocht. In het lichtplan moet een minimale helderheid worden opgenomen met als doel een veilige route te garanderen.
Ook wil de raad dat de wethouder duidelijkheid geeft over de mogelijkheden, kosten en voordelen van een Telemanagement systeem (Tms). Met Tms is de openbare verlichting op afstand bestuurbaar en te monitoren. Ook wil de raad de voorwaarden en locaties waaronder Tms wel of niet worden toegepast, helder hebben. Tot slot krijgt de wethouder het verzoek actie te ondernemen om de relatie met de leefbaarheidsgroep en inwoners te herstellen. Wethouder Van Bronkhorst belooft met de taken van de motie aan de slag te gaan.
-----------------------
Belasting voor Wijchense huizenbezitters met 9 procent omhoog
Wijchense woningbezitters gaan de komende jaren ongeveer 43 euro per jaar meer belasting betalen. Het is één van de maatregelen uit de begroting 2025-2028 die het college van burgemeester en wethouders wil nemen. Vanaf 2026 moet er meer worden bezuinigd om de begroting sluitend te krijgen. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 7 november bespreekt de gemeenteraad de Wijchense begroting.
Investeren
Financiële tegenvallers in de jeugdzorg en lagere bijdragen van de Rijksoverheid vereisen dat de gemeente Wijchen extra maatregelen moet treffen om de begroting sluitend te krijgen. De gemeente wil de impact van eventuele toekomstige maatregelen zoveel mogelijk beperken, vooral voor kwetsbare groepen. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom blijven investeren in de leefbaarheid en werkgelegenheid in de gemeente Wijchen. Maar blijft anderzijds ook kritisch kijken naar de uitgaven.
Bezuiniging
Zorgen zijn er ook over de structureel lagere uitkeringen vanaf 2026 vanuit de Rijksoverheid. Samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijft Wijchen zich inzetten voor voldoende middelen vanuit het Rijk, maar er is nog geen zicht op een oplossing. Het college denkt daarom alvast aan een aantal maatregelen om de begroting vanaf 2026 gezond te houden. Enkele van deze voorgestelde maatregelen zijn:
* Wijchen wordt voorlopig geen Global Goals gemeente. Dat bespaart jaarlijks 10.000 euro
* Wijchen stopt met dorpspromotie
* Wijchen houdt jaarlijks 100.000 euro van de landelijke overheid over voor duurzaam beleid. Dat wordt nu gebruikt om het gat in de begroting te dichten.
* Geen onderzoek naar veiligheid van het kruispunt Randweg Noord – Schoenaker
* In plaats van drie gebiedscoördinatoren worden er nu twee gebiedscoördinatoren, die goede ideeën uit de samenleving helpen ontwikkelen en uitvoeren, ingezet.
De gemeenteraad bespreekt de begroting op donderdag 7 november. De vergadering begint om 16.00 uur en vindt plaats in de raadszaal van kasteel Wijchen.
-----------------------
Rekenkamer Wijchen zoekt onderwerpen voor onderzoek
De drie leden van de Rekenkamer Wijchen. V.l.n.r. Karin Homan, voorzitter Ron Soehawan en Paula den Hartog.
Inwoners van Wijchen worden uitgenodigd om ideeën voor onderzoek aan te leveren bij de Rekenkamer. Het gaat om onderwerpen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Onderwerpen die veel mensen aangaan en waarbij het idee is: dat kan beter!
Goed besteed
De Rekenkamer heeft als taak te onderzoeken of het gemeentebestuur zijn werk goed doet. De Rekenkamer doet onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van gemeentelijk beleid. Dat wil zeggen dat ze onderzoekt of gemeentelijk geld besteed is zoals het door de raad is besloten, of beleidsdoelstellingen zijn gerealiseerd en of alles volgens wettelijke regels is gegaan.
Onderzoek
Sinds 1 juli 2023 heeft Wijchen een nieuwe Rekenkamer en zij werkt op dit moment aan een onderzoeksplan voor 2025. Hiervoor is ze op zoek naar geschikte onderwerpen om te onderzoeken. Daarbij kunnen goede ideeën van inwoners goed gebruikt worden.
Als u een onderzoeksonderwerp voor de Rekenkamer instuurt, kunt u eventueel uitgenodigd worden om uw voorstel toe te lichten. De Rekenkamer besluit vervolgens wat zij met dit onderwerp gaat doen. Het gaat om onderwerpen die het algemeen belang dienen. De Rekenkamer is geen ombudsman en onderzoekt geen individuele zaken.
Heeft u een idee?
Heeft u een tip of een idee voor een onderzoek? Stuur dan uw voorstel naar de secretaris van de Rekenkamer: Thomas Tielen via t.tielen@wijchen.nl. Geef aan wat u onderzocht wil hebben en waarom.