Kernachtig Wijchen: "Tempo maken en duidelijkheid over compensatie hoogspanningsverdeelstation"

Van onze redactie
29 oktober 2024

Impact van 35 voetbalvelden groot hoogspanningsverdeelstation telt niet mee!
Haast maken met windmolens terwijl de infrastructuur nog jaren niet op orde is!

Kernachtig Wijchen is teleurgesteld in de reactie van gedeputeerd Mol (BBB), zo laat Martijn Verharen (foto) weten. Om nu al een tender uit te moeten zetten terwijl de windmolens pas na 2030 kunnen worden aangesloten is onbegrijpelijk en kan risico geven.  Over 5 jaar kan de wereld er weer heel anders uitzien en innovatie gaat als een speer.  Betere technieken en daardoor mogelijk minder overlast, grotere opbrengsten en hogere of lagere kosten.

Dat het 35 voetbalvelden groot hoogspanningsverdeelstation (landsbelang) niet wordt meegenomen in de Wijchense bijdrage aan de energietransitie geeft een verkeerd signaal af aan onze inwoners.
Dit hoogspanningsverdeelstation is noodzakelijk want zonder dit station kunnen de windmolens niet draaien.

Het moet niet alleen gaan om het duurzaam opwekken van energie maar het gaat ook over impactvolle infrastructurele voorzieningen zoals (hoog)spanningsverdeelstations en hoogspanningsmasten.   Zaken die ook veel impact hebben in de leefomgeving van onze inwoners.

--------------------------------------

Schriftelijke vraag van Kernachtig Wijchen

Ingediend: 28 oktober 2024. Aanleiding.

In een krantenartikel van 26 oktober 2024 in de Gelderlander geeft gedeputeerde Mol (BBB)  een toelichting op de visie van de gemeente Wijchen voor wind- en zonne-energie.  Het is duidelijk dat de gedeputeerde de komst van een 35 voetbalvelden hoogspanningsverdeelstation niet laat mee wegen in de Wijchense opgave.   Daarnaast wil de gedeputeerde tempo maken met het uitzetten van de tender voor een windpark. Volgens het arikel gaat het om ongeveer 5 windmolens.
Dit is bovenop de reeds geplande 3 windmolens op Bijsterhuizen. 

We weten dat door de netcongestie nieuwe windmolens pas in 2030 kunnen worden aangesloten. 
In de raadsvergadering van 17 oktober 2024 heeft wethouder Schouten de gemeenteraad geïnformeerd over de haast die de provincie heeft met het uitzetten van de tender.  In een brief van het College van Gedeputeerde Staten aan de wethouder staat volgens de wethouder dat het volgende besluit is genomen met de voorwaarden:

  • Uiterlijk 1 mei 2025 starten met het uitzetten van de tender voor een windpark
  • Binnen 2 maanden nadat de locatie voor het hoogspanningsverdeelstation  bekend is geworden, een keuze te maken voor de locatie van een windpark

Het hoogspanningsverdeelstation is met name belangrijk voor de Brabantse Metropoolregio en Brainport Eindhoven. Tijdens de raadsvergadering van 2 juli 2024 is afgesproken dat de wethouder in gesprek zal gaan met deze  Brabantse belanghebbende om te onderzoeken of Wijchen compensatie in windenergie kan krijgen.  In deze vergadering is ook aangegeven dat Kernachtig Wijchen het belangrijk vindt  wat de duurzaamheidsbijdrage wordt van de andere 17 regiogemeenten.

Momenteel voldoet Wijchen aan de in de RES afgesproken te leveren duurzame energie en is de balans zon/wind in Wijchen goed.

Vragen.

  • kan de gemeenteraad een afschrift krijgen van de door de wethouder genoemde brief over het genomen besluit van het College van Gedeputeerde Staten?
  • heeft de gemeente Wijchen het standpunt van gedeputeerde Mol, “we gaan geen dingen tegen elkaar wegstrepen”,  uit de krant moeten lezen of is er een schriftelijke mededeling gedaan en zo ja kan de raad deze krijgen?
  • moet in het Wijchense RES bod,  windmolens op Wijchens grondgebied zijn opgenomen of mag het bod bestaan uit Wijchense windenergie afkomstig van windmolens uit bijvoorbeeld Brabant?
  • waar komt het aantal van 5 windmolens vandaan?  Is dit niet afhankelijk van de nog te kiezen hoogte van de windmolens?
  • in hoeverre is over het standpunt van de provincie  overleg geweest met de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen, Regionale Energie Strategie (GMR AN RES)?
  • moet er in de GMR AN niet eerst duidelijkheid zijn over de 5 regionale opgaven en wat dit betekent voor de verdeling en gebruik van de grondgebieden?
  • op welke wijze komt de provincie tot de conclusie dat de weging van het hoogspanningsverdeelstation nul is?  
  • in hoeverre is daarin de verbreding van de A50 en extra Maasbrug meegenomen?
  • heeft de wethouder overleg gehad met de Metropoolregio Brabant en Brainpoort Eindhoven over een eventuele compensatie en wat is daarvan de status?
  • kunnen wij van de provincie een overzicht ontvangen waarin staat in welke andere GMR AN er ook windmolens moeten komen.
  • gezien de haast die de provincie maakt moet deze er toch wel zijn. En anders vernemen wij graag wanneer hierin duidelijkheid komt?

Foto: Martijn Verharen (foto via Kernachtig Wijchen).


Dit bericht delen:

Advertenties