Digitale thuisbeveiliging 101: bescherm je familie tegen online dreigingen

Van onze redactie
19 september 2024

Domotica winnen steeds meer terrein in particuliere woningen. Omdat ze dagelijkse huishoudelijke taken automatiseren, houden we zelf meer tijd over voor andere dingen. Ze spelen ook een grote rol in de beveiliging van woningen. Maar aan de beveiliging van de domotica zelf schort vaak het een en ander. Met deze tips vergroot je de digitale beveiliging van je eigen huis.

Het Internet of Things (IoT) omvat alle digitale apparaten die onderling communiceren. Deze apparaten gebruiken het internet om informatie op te halen en kunnen vanaf een afstand bestuurd worden door de gebruiker. Communicatie vindt plaats via sensoren of speciale software. Voorbeelden zijn het slimme alarmsysteem, dat via een app op een telefoon in- en uit wordt geschakeld. Of de thermostaat die automatisch bij een bepaalde minimumtemperatuur en op een bepaald tijdstip aanslaat.

Als het goed is, zijn alle domotica aangesloten op dezelfde router. In grotere panden kunnen dat er meer zijn. Ze communiceren in elk geval via hetzelfde netwerk met de buitenwereld. Als je van dit netwerk een virtueel privénetwerk maakt, hou je hackers effectief buiten de deur. Hiervoor moet je een betrouwbare VPN downloaden. Je kunt deze VPN op meerdere apparaten installeren, maar het is nog makkelijker om de VPN rechtstreeks op je router(s) in te stellen. 

Digitale dreigingen voor domotica
De markt voor domotica is erg competitief. Fabrikanten willen hun producten zo snel mogelijk aan de man brengen, voor de technologie alweer verouderd is. Ze beperken de beveiliging meestal tot een minimum en slaan de uitgebreidere testfases over. Er is haast en de productie moet zo goedkoop mogelijk blijven. Dat betekent dat jouw nieuwe apparaat misschien wel kwetsbaar is voor cyberdreigingen. 

Vooral wanneer hackers toegang krijgen tot camera’s vormt dat een enorme inbreuk op je privacy. Zo waarschuwden experts al voor het gemak waarmee slimme deurbellen gehackt kunnen worden. De hackers kunnen dan bijvoorbeeld zien wie jouw woning in- en uitgaat of de slimme deurbel inzetten voor DDoS-aanvallen. Maar het is dus ook al voorgekomen dat een hacker zich via een babymonitor bij een kind aankondigde als de Kerstman.

Fundamentele tips voor digitale veiligheid
Domotica zijn dus niet zo veilig als we hadden gehoopt. Maar gelukkig kunnen we zelf ook wat doen om onze digitale veiligheid en privacy te vergroten. Hiervoor werd al gesproken over hoe je met één VPN bescherming op meerdere apparaten realiseert. Je voegt een extra beschermlaag toe aan al je internetverkeer. Je eigen IP-adres gaat schuil achter het IP-adres van de VPN-server. En het beschermt ook meteen tegen de meeste malware en virussen. Naast een VPN, zul je ook altijd deze basistips voor je digitale veiligheid ter harte moeten nemen: 

Sterke, unieke wachtwoorden
Nieuwe domotica zijn doorgaans beveiligd met een fabriekswachtwoord. Deze wachtwoorden zijn erg makkelijk te kraken. Het eerste wat je dus moet doen als je een slim apparaat in gebruik neemt, is het wachtwoord wijzigen. Kies dan voor een sterk, uniek wachtwoord dat uit minimaal 8 karakters bestaat. Gebruik hoofdletters, kleine letters, leestekens en getallen. 

Tweefactorauthenticatie
Met tweefactorauthenticatie verdubbel je de beveiliging van je accounts. Om in te loggen combineer je een wachtwoord met een extra identificatiemethode. Denk aan een vingerafdruk of gezichtsherkenning. 

Updaten
Nieuwe updates hebben altijd een positief effect op het functioneren van het apparaat. Daarbij lossen ze vaak bestaande kwetsbaarheden in de beveiliging op. Voer alle updates daarom zo snel mogelijk uit. Gebeurt het updaten niet automatisch, dan zul je zelf moeten controleren op nieuwe updates en deze handmatig laten uitvoeren. 

Phishing en malware
Cybercriminelen kunnen je ook rechtstreeks benaderen om achter je wachtwoorden en vertrouwelijke gegevens te komen. Daarbij doen ze zich voor als een persoon of organisatie die je bekend en vertrouwd voorkomt. Controleer altijd het e-mailadres van de afzender en klik nooit zomaar op een link of bijlage in een bericht. 


Dit bericht delen:

Advertenties