Op podcast-reis door de Gelderse geschiedenis

Van onze redactie | Illustraties via Rijksmuseum Amsterdam
8 juni 2024

Ga deze zomer op reis met de gloednieuwe afleveringen van de Verhaal van Gelderland Podcast

Waar de Waal en de Maas samenkomen, vlak bij de grens tussen Gelderland en Utrecht, daar ligt een imposant kasteel: Slot Loevestein. Dit is de eerstvolgende stop van presentator René Arendsen in de Verhaal van Gelderland Podcast. Er liggen deze zomer nog meer gloednieuwe afleveringen in het verschiet. Reis met René Arendsen door het verleden van de provincie met de Verhaal van Gelderland Podcast.

In de Verhaal van Gelderland-Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt René een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. Wil je weten hoe Hugo de Groot gedurende zijn gevangenschap op Slot Loevestein leefde? Wie was ook alweer de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon? En wat kwam Ludger doen in de Achterhoek? In de Verhaal van Gelderland Podcast kom je niet alleen meer te weten over de Gelderse geschiedenis, je ontdekt ook waar je dit verleden in de provincie kunt beleven.

Een kasteel op de rand van Gelderland
In de nieuwste aflevering bezoekt René Arendsen de middeleeuwse burcht Slot Loevestein. Het kasteel was een belangrijke schakel in de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinies. Het samenspel van land en water maakte Slot Loevestein tot een strategisch gelegen vesting in de Nederlandse republiek. Tijdens zijn bezoek wordt René rondgeleid door medewerker presentatie Maaike Snoek. Zij geeft ons een kijkje in het soldatenleven in de zeventiende en de achttiende eeuw. Historicus Ronald de Graaf vertelt vervolgens over het belang van Gelderland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Over grafkelders in Nijmegen, kerken en de Limes
Deze zomer gaat René Arendsen met de podcastluisteraars weer op bezoek bij vijf bijzondere locaties in Gelderland. Hij neemt in de Nijmeegse Sint-Stevenskerk een kijkje in de grafkelder van de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon. In Museum Smedekinck komen we alles te weten over de missionaris Ludger. Bij Museumpark Orientalis zien we hoe verschillende religies bij elkaar komen. En in het Liemers Museum duiken we in de geschiedenis van de Romeinse Limes.

Elke week een nieuw verhaal
Elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het nieuwe seizoen vinden en beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcast.  

Deze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen