Landelijke ontwikkelingen roepen op tot vragen
De gemeente Wijchen onderzoekt de mogelijkheid voor een warmtenet in Wijchen. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Hiermee kunnen woningen of gebouwen op een duurzame manier van warm water voorzien worden én verwarmd worden, bijvoorbeeld met restwarmte van de industrie[1]. De gemeente Wijchen gaat samen met afvalenergiecentrale ARN de mogelijkheid voor een warmtenet in Wijchen onderzoeken voor 6300 woningen ten noorden van het Wijchens meer[2].
Landelijk groeit inmiddels de kritiek op warmtenetten. Woningcorporaties stoppen steeds vaker met het aansluiten van hun woningen op warmtenetten, omdat energiebedrijven hun prijzen hebben verhoogd. Demissionair minister Jetten voor klimaat voelde zich hierdoor genoodzaakt om met een spoedwet naar de Tweede Kamer te komen[3]. Ook Kernachtig Wijchen heeft vragen bij de mogelijkheid tot een warmtenet in Wijchen.
Raadslid Joost Kersten: “We begrijpen dat we moeten voldoen aan landelijke richtlijnen voor verduurzaming. Tegelijkertijd moeten we ons niet blindstaren op het middel. Als we de voorbeelden uit Utrecht of Amsterdam volgen, lijkt de belofte dat energie via een warmtenet nooit duurder mag zijn dan via een cv-ketel, niet waargemaakt kan worden.”
De Fractie van Kernachtig Wijchen vraagt zich af of deze voorbeelden uit het land meegenomen worden door het college en in hoeverre een marktconform tarief voor Wijchenaren gegarandeerd kan worden, ook op de lange termijn. Kersten: "Het recente verleden heeft uitgewezen dat inwoners onrust ervaren bij projecten met warmtenetten die niet volgens plan verlopen.” Mede naar aanleiding hiervan is Kernachtig Wijchen ook benieuwd hoe het participatietraject gaat verlopen.
Vragen