Avondlezing ‘Een vermogen voor een tulpenbol’

Van onze redactie
17 mei 2024

Bij de tentoonstelling ‘Gekruid’ organiseert Museum Kasteel Wijchen woensdag 29 mei een avondlezing. Conservator Anneke Groen van de WUR (Wageningen University & Research) vertelt over de speculatie in tulpen in de 17e eeuw.

In Nederland werden in de eerste helft van de zeventiende eeuw tulpenbollen tegen buitensporige prijzen verkocht. De speculatie nam in het jaar 1637 zozeer toe dat bloembollen sneller werden verkocht dan ze konden groeien. De prijzen stegen hierdoor naar een extreem hoog niveau. Er werd een vermogen neergeteld voor bloembollen waarvan de koper net zomin als de verkoper de bloem hadden gezien. Deze ’tulpenmanie’ liep zo uit de hand dat bloembollenkwekers zelf de overheid vroegen de handel te verbieden.

De Speciale Collecties van WUR Library bezit een uitgebreide collectie gerelateerd aan de tulpenhandel, waaronder 35 pamfletten over tulpenmanie waarin de waanzin van deze speculatieve handel belachelijk wordt gemaakt. Anneke Groen is de conservator van de Speciale Collecties van WUR Library.

Tentoonstelling
Na afloop van de lezing is er gelegenheid de tentoonstelling ‘Gekruid – Pittige verhalen over planten te bezoeken’.

Praktische informatie
De lezing wordt gehouden op woensdag 29 mei 2024 om 19:30 uur. De lezing duurt 45 minuten. De zaal is open vanaf 19:15 uur. De lezing is inbegrepen bij een museumticket.

Er is plaats voor 60 deelnemers. Vooraf aanmelden is niet nodig, je kan zo instappen, maar vol is vol.

Voor meer informatie: www.museumwijchen.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen