Gemeente Wijchen: "Donker waar mogelijk, licht waar nodig"

Van onze redactie
17 januari 2024

Pilot gestart in Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof

Duurzaamheid, energiebesparing, lichtvervuiling en flora en fauna zijn allemaal redenen om spaarzaam om te gaan met het gebruik van verlichting in de buitenruimte. De komende 4 jaar vervangt de gemeente alle lampen in de openbare ruimte voor LED. Ook gaat de gemeente de verlichting veel meer op maat maken. En dat betekent verlichting alleen daar waar het nodig is en op de gewenste tijden. De gemeente bekijkt ook waar ze het lichtniveau omlaag kunnen brengen.

“Verlichting levert van oudsher een belangrijke bijdrage aan de (verkeers)veiligheid en de overzichtelijkheid van een weg. In deze tijd zijn er ook andere technieken die daar een bijdrage aan kunnen leveren”, legt wethouder Twan van Bronkhorst (foto) uit. “Denk aan lichtere wegdekken en markeringen. Daarnaast zijn er steeds slimmere technieken om te zorgen voor licht op maat, zoals een dim- en detectiesysteem. Met zo’n systeem staat de lamp uit wanneer er geen verkeersaanbod is. De lamp brandt als er een weggebruiker is.” Alle nieuwe lampen krijgen zo’n detectiesysteem.

Hoe gaat de gemeente dat aanpakken?
Per wijk of dorp gaan in de winter de lantaarnpalen uit. Dat doet de gemeente niet overal in 1 keer, maar dat verdelen zij over 4 jaar. “Dit jaar zijn we begonnen in de wijken Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof”, geeft Van Bronkhorst aan. Op iedere lantaarnpaal komt een sticker waarop staat dat deze niet kapot is, maar bewust uit is gedaan. Inwoners kunnen in de paar maanden dat we dit daar uitproberen met de gemeente hun ervaringen delen. “Bijvoorbeeld aangeven dat zij het heel fijn vinden dat de lantaarnpaal ’s nachts niet meer zo op het slaapkamerraam schijnt”, vult de wethouder aan. Inwoners kunnen ook aangeven dat een lantaarnpaal die uit is wat hen betreft zorgt voor een onveilig gevoel of een gevaarlijke situatie. Pas als dit een paar maanden getest is en alle reacties van bewoners binnen zijn, wordt het definitief gemaakt. Dat gebeurt in het voorjaar. Dan krijgen alle lantaarnpalen die blijven staan energiezuinige LED-lampen. En haalt de gemeente dus de lantaarnpalen weg die niet meer nodig zijn.

Meer informatie en doorgeven welke lantaarnpaal uit of aan mag
Op de website van de gemeente staat meer informatie: www.wijchen.nl/verlichting


Dit bericht delen:

Advertenties