Kernachtig Wijchen: Woonfonds biedt oude wijken nieuwe kansen

Van onze redactie
1 december 2023

Kernachtig Wijchen wil meer investeren in bestaande wijken, te beginnen bij Wijchen Zuid,

Onder het motto “oude wijken, nieuwe kansen” lanceerde Kernachtig Wijchen twee  jaar geleden het idee van een woonfonds. De partij vindt het belangrijk dat er meer wordt geïnvesteerd in de woonkwaliteit van bestaande woonwijken. Het gewenste woonfonds gaat er nu echt komen, waarmee er de komende jaren ruim zes miljoen euro beschikbaar komt.

Kernachtig Wijchen wil er een schepje bovenop doen en heeft bij de gemeenteraadsvergadering afgelopen donderdag het College van B&W opgeroepen om actief op zoek te gaan naar inkomstenbronnen om het woonfonds verder te vullen. Daarnaast vroeg de partij het college om concreet uit te werken hoe er gestart kan worden in de buurten rond het winkelcentrum Zuiderpoort, de schoollocatie in Huissteden en het voorzieningenhart Wijchen-Zuid. Beide voorstellen van Kernachtig Wijchen zijn met een grote meerderheid in de gemeenteraad aangenomen, alleen D66 stemde tegen.

De burgemeester, voorzitter van de gemeenteraad, feliciteerde Wijchen met het Woonfonds: “Het is een unicum in Nederland en daar mag u best even trots op zijn!”

Tim Klinkhamer (foto), raadslid van Kernachtig Wijchen: “Natuurlijk gaat er veel aandacht uit naar de grootschalige nieuwbouwprojecten in Wijchen, maar we moeten niet vergeten dat het grootse deel van onze woningvoorraad al in bestaande wijken staat. We weten van inwoners dat het woon- en leefklimaat in enkele van deze wijken onder druk staat. In Wijchen Zuid is hier al grootschalig onderzoek naar gedaan. In 2015 is er een verkenning gestart en vervolgens zijn via een grootschalig wijkonderzoek ook de bewoners betrokken. Nu er geld beschikbaar komt vinden wij dat we ‘Hart van Zuid’ niet langer in de wacht moeten zetten.”

De grootschalige nieuwbouwprojecten in Wijchen zijn een mooie kans om geld beschikbaar te krijgen. ”Het fonds wordt gevuld met zes miljoen door de ontwikkelende partijen van grootschalige nieuwbouwprojecten zoals de Huurlingsedam en Wijchen-West. “Dit is natuurlijk mooi bedrag maar om echt verschil te maken verwachten we dat er meer nodig is. Kernachtig Wijchen wil dat er actief gezocht wordt om nog meer in bestaande wijken te kunnen investeren.”

Wat te doen met zes miljoen?
Het veranderen van de woon- en leefkwaliteit in bestaande wijken zal niet eenvoudig zijn en vraagt om flinke investeringen. Kernachtig Wijchen vraagt zich af waar aan je de beschikbare miljoenen het best kunt besteden en hoe je ervoor zorgt dat wijkbewoners betrokken worden en ook mee willen doen. Voor deze en andere vragen organiseert de partij een bijeenkomst met gastsprekers die ervaringen hebben met het verbeteren van woon- en leefkwaliteit in bestaande wijken elders in het land.

Kom jij ook op woensdag 24 januari 2024?
Ben jij inwoner in een bestaande wijk van Wijchen en heb je interesse, meld je aan bij info@kernachtigwijchen.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties