Licht, ruimte en rust op de nieuwe IC in CWZ

Van onze redactie | Fotograaf: Bas Gijselhart, BasePhotography
18 september 2023

Licht, ruimte en innovatieve technieken maken de nieuwe Intensive Care (IC) van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zoveel aangenamer om te verblijven voor de patiënten. Op 7 september is de IC feestelijke geopend door burgemeester Hubert Bruls. Vanaf 18 september wordt de nieuwe IC in gebruik genomen. De nieuwe IC telt 15 eenpersoons patiëntenkamers.

Je kunt er beter niet komen maar als het dan toch nodig is, is een fijne omgeving om verpleegd te worden zoveel aangenamer. Na een intensieve bouwperiode wordt de nieuwe IC vanaf 18 september in gebruik genomen op locatie B44. Jerry Kuijpers, IC verpleegkundige en vanaf het begin bij de ontwikkeling van de nieuwe IC betrokken: ‘CWZ en het IC team zijn ontzettend trots op de realisatie van de nieuwe IC en kijken enorm uit naar de ingebruikname’. De volgende speerpunten hebben een centrale rol gespeeld bij de ontwikkeling.

Healing environment
Als mensen zich prettiger voelen dan genezen ze sneller en een fijne (fysieke) omgeving kan een positieve invloed hebben op hun herstel. Dit noemen we een healing environment. In het ontwerp van de IC is hier aandacht aan besteed en is een omgeving gecreëerd met als doel dat patiënten, familie en medewerkers zich op hun gemak voelen en minder stress ervaren. Zo zijn de patiëntenkamers ruim opgezet met veel daglicht, hebben ze uitzicht op groen (natuur) en zijn ze voorzien van biodynamische verlichting en afbeeldingen van de Mookerheide op de wanden. Het design is van 2doubleyou/Speez.

Stille IC
De deuren van de patiëntenkamers zijn van glas, bekleed met LCD-folie. Deze LCD-folie heeft de mogelijkheid om te wisselen van transparant naar ondoorzichtig om de privacy van de patiënt te kunnen borgen. Door de glazen deuren zoveel mogelijk dicht te houden, worden de omgevingsgeluiden verminderd waardoor er meer rust is voor de patiënt maar door het glas houden de medewerkers toch zicht op de patiënt. We streven naar een stille IC en daarop is ook het nieuwe alarmmanagementsysteem afgestemd.

Alarmmanagementsysteem
Alle medische apparaten die op de IC kamers staan, alarmeren via de software van Itemedical en IQMessenger naar de nieuwe smartphones van de medewerkers. Op basis van historische data wordt bepaald welke alarmen, klinisch veilig, wel en niet op de smartphone uit moeten komen. Medewerkers weten hierdoor altijd welk alarm er op de kamer af gaat, maar krijgen ook de context mee. Bijvoorbeeld welke medicatie er bijna op is. Ze hoeven daardoor minder heen en weer te lopen en kunnen snellere en gerichtere zorg leveren aan de patiënten.

Family centered care
Family centered care houdt in dat er op de IC naast goede zorg voor de patiënt ook goede zorg aan familie en naasten wordt geboden. Zo is er bij het inrichten van de patiëntenkamers rekening gehouden met een prettig en comfortabel verblijf voor de familie en naasten, bijvoorbeeld door het plaatsen van relax stoelen. Daarnaast krijgt de familie de kans om zelf mee te helpen met de zorg als ze dat willen, dit noemen we familieparticipatie. “Opname op een intensive care gaat voor patiënt en familie gepaard met grote onzekerheid en zorgen. Het zou mooi zijn als de onrust die hiermee gepaard gaat, wat verminderd kan worden door hoe deze afdeling nu vormgegeven is”, zegt intensivist van de IC Marco Peters.

Innovatieve technieken
Naast deze speerpunten heeft de nieuwe IC diverse voorzieningen die het verblijf aangenamer  maken voor patiënt en medewerkers.

  • Zo is er een badkamer aanwezig die voorzien is van een douchestoel, douchebrancard en tillift om met name de patiënten die langer op de IC liggen te kunnen douchen.
  • Elke patiëntenkamer heeft een tillift die geïntegreerd is in het plafond. De patiënt kan hierdoor sneller mobiliseren wat bijdraagt aan het herstel. Maar ook voor de medewerkers biedt de tillift Arbo-technische voordelen.
  • Alle patiëntenkamers hebben een klimaatplafond, met de mogelijkheid te verwarmen en te koelen. Dit verhoogt het comfort voor patiënten en medewerkers.
  • Op de patiëntenkamers zijn geen wastafels geïnstalleerd om infecties te voorkomen, dit noemen we ‘watervrij werken’.
  • De IC beschikt over nieuwe bewakingsmonitoren en er is een skillsruimte ingericht voor onderwijs en ontwikkeling van medewerkers.

BeterBuiten
Voor IC patiënten is het vaak niet mogelijk naar buiten te gaan terwijl dat juist een positief effect op hun herstel kan hebben. Even buiten zijn, in het groen, tussen de fluitende vogels. Medewerkers van de IC hebben daarom het BeterBuiten verblijf geïnitieerd, een paviljoen in de tuin bij het ziekenhuis, midden in het groen waar de patiënt alleen of samen met naasten even afleiding heeft, kan ontspannen en toch de verzorging krijgt die nodig is. BeterBuiten maakt dit mogelijk voor élke patiënt in CWZ, ook als die nog niet fit genoeg is om uit bed te gaan. Een plek waar de patiënt zich ‘gewoon’ weer even zichzelf kan voelen. BeterBuiten wordt in 2024 opgeleverd. Lees meer over BeterBuiten.

Fotograaf: Bas Gijselhart, BasePhotography


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen