Een beknopte geschiedenis van brillen: Alles wat je moet weten

Van onze redactie
14 september 2023

De wereld van brillen is altijd een combinatie geweest van functionaliteit en mode. Door de geschiedenis heen hebben brillen zich getransformeerd van louter zichtondersteuning naar een stijlverklaring.

Merken zoals Tom Ford en Ray-Ban hebben hun plaats verzekerd in de wereld van iconische brillen, maar de reis van de bril begon lang voordat deze merken bestonden. Laten we dieper ingaan op de boeiende geschiedenis van brillen, vanaf hun vroege oorsprong tot hun huidige status als essentiële accessoires.

De Romeinse Beginperiode
Geloof het of niet, het idee om een hulpmiddel te gebruiken voor het zicht gaat terug tot de oude Romeinen. Seneca, een Romeinse filosoof, stond bekend om het gebruik van een glas gevuld met water om de teksten die hij las te vergroten. Hoewel dit geen brillen waren in de traditionele zin, waren het de eerste indicaties van een samenleving die het belang van visuele hulpmiddelen herkende.

De eerste echte leesbrillen, vergelijkbaar met de brillen die we nu kennen, ontstonden rond de 13e eeuw in Italië. Dit waren convexe lenzen in monturen die voor de ogen werden gehouden of op de neus werden gebalanceerd. Hun voornaamste doel was monniken en geleerden te helpen met lezen, wat de eeuwenoude associatie tussen brillen en intellect aantoont.

Overgang naar persoonlijke brillen
De 15e en 16e eeuw zagen de evolutie van brillen van een geleerd instrument naar persoonlijke brillen. Met de uitvinding van de drukpers in de 15e eeuw en de daaropvolgende toename van leesmateriaal, groeide de vraag naar leesbrillen aanzienlijk. In deze periode werd het idee van holle lenzen, voor bijziendheid, ontwikkeld.

Ook monturen zagen innovaties in dit tijdperk. De vroegste monturen waren gemaakt van leer, bot of metaal en werden vaak met een lint of touw rond het hoofd gebonden. Pas in de 18e eeuw werden de zijkanten die over de oren lopen populair. Deze designinnovatie maakte brillen comfortabeler en makkelijker te dragen.

De geboorte van zonnebrillen
Hoewel de eerste brillen werden ontwikkeld voor lezen, was er behoefte aan beschermende brillen die de ogen konden afschermen van de felle zon. Het Inuit-volk gebruikte bijvoorbeeld afgeplatte walrusivoor met smalle spleten om hun ogen te beschermen tegen de reflectie van de zon op de sneeuw.

Het moderne idee van zonnebrillen begon in de 18e eeuw toen James Ayscough brillen met getinte lenzen ontwikkelde. Hij geloofde dat blauwe of groene tinten bepaalde gezichtsbeperkingen konden verlichten. Maar pas in de 20e eeuw, met de opkomst van de cinema, werden zonnebrillen populair. Hollywoodsterren droegen ze om hun ogen te beschermen tegen de felle lichten van de filmset en zetten zo een trend die zonnebrillen synoniem maakte met glamour en stijl.

Merken zoals Ray-Ban brillen werden huishoudnamen na de jaren 1930. Oorspronkelijk ontwikkeld voor US Air Force piloten om hun ogen te beschermen tijdens het vliegen, werden de Aviator-brillen van Ray-Ban een hit, niet alleen bij het leger, maar ook bij burgers, en legden ze de basis voor zonnebrillen als een essentiële mode-accessoire.

Opkomst van designer brillen
De late 20e eeuw en vroege 21e eeuw zagen de opkomst van designer brillen. Merken zoals Tom Ford brillen introduceerden een mix van luxe, stijl en functionaliteit. De monturen werden meer dan alleen visuele hulpmiddelen; ze waren een modeverklaring, een weerspiegeling van iemands persoonlijkheid en stijl. Beroemdheden, modellen en influencers populariseerden bepaalde montuurstijlen, waardoor brillen een must-have accessoire werden, ongeacht of men een gezichtsprobleem had.

De reis van de bril
Van de primitieve methoden van de Romeinen tot de chique ontwerpen aangeboden door retailers zoals SmartBuyGlasses, brillen hebben een lange weg afgelegd. Ze zijn niet langer alleen een hulpmiddel voor een helderder zicht maar een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, dat mode dicteert en persoonlijkheden vertegenwoordigt. De reis van de bril, van een louter functioneel apparaat naar een symbool van stijl, weerspiegelt de evolutie van de benadering van de samenleving ten aanzien van ontwerp, nut en esthetiek.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024