Meer luiers in Wijchen ingezameld dan verwacht

Gemeente
Van onze redactie
31 mei 2023

Gemeente gaat op 8 plekken in Wijchen extra luiercontainers plaatsen

Vanaf 1 november 2021 kunnen inwoners van de gemeente Wijchen hun luiers en incontinentiemateriaal apart inleveren. Er staan speciale luiercontainers verspreid over de gemeente. Die inzameling is succesvoller dan verwacht. Er is het eerste jaar ongeveer 182 ton ingezameld in plaats van de verwachtte 71 ton. Om te voorkomen dat de luierzakken naast de containers worden gezet, gaat de gemeente op 8 plekken extra luiercontainers neerzetten. 

“Als gemeente zijn wij heel blij met deze grote hoeveelheden ingezamelde luiers en incontinentiemateriaal. Van de luiers worden biogas, biogranulaat, kunstmest en herbruikbare plastics gemaakt. Daarnaast levert het recyclen van dit afval een enorme CO₂ besparing op”, zo zegt wethouder Twan van Bronkhorst met trots. 

Uitdagingen
Dat inwoners van de gemeente Wijchen meer luiers en incontinentiemateriaal inleveren dan verwacht, zorgt ook voor uitdagingen bij de inzameling. Zo worden luierzakken naast de containers neergezet. Aan de ene kant, omdat de container vol is. Aan de andere kant, omdat er al een zak staat en mensen niet meer de moeite nemen om te kijken of de container vol is of niet. Dar heeft deze uitdagingen voor een groot deel op kunnen lossen door vaker te gaan inzamelen. In Wijchen is dit tot nu toe onvoldoende geweest om de problemen helemaal op te lossen. In de kernen zijn er geen noemenswaardige problemen.

“Probleem is dat veel inwoners hun luierzakken in het weekend meenemen in hun rondje boodschappen doen. De containers op die plekken bij de supermarkten zijn dan in het weekend vol en worden pas maandag weer geleegd”, zo legt wethouder Van Bronkhorst uit.

Luiercontainers in de wijken
De beste oplossing zien Dar en de gemeente dan ook in het neerzetten van meer containers in de wijken. Hierdoor staan de container voor veel inwoners op loop- of fietsafstand. Inwoners kunnen het weggooien van de luierzak dan ook makkelijker laten aansluiten bij de dagelijkse routine, zoals op weg naar het werk of tijdens het uitlaten van de hond. Van Bronkhorst: “We hopen hiermee dat inwoners de luierzakken vaker weggooien. En dat we zo de piek in het weekend bij de containers bij de supermarkten verlagen.”


Dit bericht delen:

Lees ook