NEC eindigt seizoen met gelijkspel en eindigt als 12e

Tekst via NEC | Fotografie: Geert Timmer
29 mei 2023

In de laatste wedstrijd van het seizoen, waar het enkel nog draaide om een plek in het linkerrijtje, speelde NEC voor de vijftiende keer gelijk. Ondanks dat de Nijmegenaren in de tweede helft verdiend op voorsprong kwamen, eindigde de ploeg van trainer Rogier Meijer in mineur door in de slotminuut middels een strafschop de 1-1 tegen te krijgen.

Al vroeg in de wedstrijd kroop NEC door het oog van de naald. Een slap schot kwam onverwachts tegen de paal en ging uiteindelijk via de handen van Mattijs Branderhorst over de achterlijn. De eerste echte kans voor de selectie van Rogier Meijer ontstond later in de wedstrijd. In de twintigste minuut stoomde Philippe Sandler mee naar voren, vervolgens bracht de centrale verdediger Magnus Mattsson in de gelegenheid om uit te halen. Het schot van de Deen bereikte echter het been van een Fortuna-verdediger. Ook pogingen van Musaba en Marques waren niet genoeg om de score open te breken en dus gingen de ploegen rusten met een tussenstand van 0-0.

De tweede helft ging op dezelfde voet verder; wat kansen over en weer, maar niets kwam uit tot concreet gevaar. Ook een uitgespeelde mogelijkheid voor Anthony Musaba ging er niet in. De aanvaller werd geassisteerd door Marques, maar vond met zijn schot de handen van Ivor Pandur.

Een doelpunt hing rond de zestigste minuut al een tijdje in de lucht. Verschillende mogelijkheden deden zich voor om op voorsprong te komen en zo ook voor Mattsson, wie vervolgens onderuit werd gehaald. Scheidsrechter Pol van Boekel kende een vrije trap toe, maar werd gecorrigeerd door de videoscheidsrechter: penalty! De ingevallen Dimata schoot vanaf de penaltystip koelbloedig raak en zette NEC op een 0-1 voorsprong.

In de laatste minuten van de wedstrijd kreeg NEC wederom een penalty toegekend. Ook ditmaal greep de VAR weer in en werd de beslissing teruggedraaid. Aan de andere kant van het veld werd ook een beslissing herzien. Van Boekel floot in eerste instantie niet voor een strafschop, maar na het bekijken van de beelden gaf de arbiter voor de derde keer deze wedstrijd een strafschop. Branderhorst beloonde zijn laatste wedstrijd niet met een redding: 1-1. Een laatste mogelijkheid deed zich niet meer voor, waardoor NEC de laatste wedstrijd van het seizoen in een gelijkspel eindigde.