Zakelijk afval slim scheiden: zo doe je dat

Van onze redactie
29 mei 2023

Heb je veel bedrijfsafval waarvoor je extra kosten moet betalen. Dan loont het zeker de moeite om te proberen het afval zo goed mogelijk te scheiden. Maar op welke manier kun je ervoor zorgen dat je zakelijk afval beter en slim kunt scheiden? Hieronder meer informatie daarover.

Beter scheiden
Veel afval wordt op de werkvloer niet gescheiden wat ervoor zorgt dat je hogere kosten kwijt bent om je restafval af te laten voeren. Door meerdere containers neer te zetten, zoals een oud papier, glas, GFT container en restafval container zorg je ervoor dat je afval beter gescheiden kunt aanleveren en je daardoor ook minder geld kwijt bent aan alleen maar restafval laten afvoeren. Op deze manier kunnen deze materialen ook beter gerecycled en daardoor hergebruikt worden.

Breng afval in kaart
Wat voor soort afval wordt er het meest afgevoerd bij jouw bedrijf? Heb je veel papier en karton als afval? Zorg er dan voor dat er een grote papiercontainer binnen handbereik staat, zodat medewerkers het papier en karton niet bij het restafval hoeven te gooien. Zo kan het materiaal dus ook direct gerecycled worden.

Containers op een centrale plaats
Zijn de medewerkers binnen jouw bedrijf nogal makkelijk? Zorg dan dat de diverse containers binnen handbereik staan, zodat ze weinig extra moeite hoeven te doen om het afval in de juiste afvalcontainer te gooien. Ook kun je er een beloning op zetten als je medewerkers het afval beter scheiden. Dit zal kosten schelen en daarmee kun je ook iets leuks voor de medewerkers organiseren. Milieu Service Nederland kan ervoor zorgen dat er verschillende afvalcontainers geleverd kunnen worden, zodat je met zijn allen kunt beginnen met het beter scheiden van afval.

Prullenbakken onder bureaus
Bezit elke werknemer onder zijn of haar bureau een mini prullenbak? Laat deze dan spoedig weghalen. De gewoonte om al het afval in dezelfde prullenbak te gooien is dan erg groot. Door deze prullenbakken weg te halen, zijn ze genoodzaakt om naar de containers te lopen en daar kunnen ze dus tegelijkertijd hun afval scheiden.

Communicatie richting medewerkers
Maak voor je medewerkers inzichtelijk wat voor kostenbesparing het op kan leveren als het afval beter gescheiden wordt. Zo hebben ze tastbaar wat het op kan leveren en zullen ze sneller gemotiveerd zijn om hun afval beter te scheiden. Het is dus vrij eenvoudig om kosten te besparen op het gebied van zakelijk afval afvoeren.


Dit bericht delen: