Wat is de hoogte van het smartengeld?

Van onze redactie
24 mei 2023

U vraagt zich af op hoeveel smartengeld u recht heeft na een ongeluk. Het is begrijpelijk dat u graag wilt weten waar u aan toe bent. Deze vraag is alleen niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat de vergoeding voor het smartengeld zeer persoonlijk is. In dit artikel vertellen we u meer over hoe de hoogte van uw smartengeld wordt berekend.

Hoogte smartengeld niet van tevoren te bepalen
Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: de hoogte van uw smartengeldvergoeding is niet van tevoren te bepalen. Als een letselschadebehandelaar dat wel beweert, krijgt u niet de vergoeding waar u recht op heeft. Het bedrag aan smartengeld is namelijk niet af te lezen uit de een tabel, maar wordt berekend door naar uw persoonlijke situatie te kijken.

Wat onder andere van belang is, is hoe lang u heeft moeten herstellen van uw letsel en hoeveel inspanning u daarvoor heeft moeten leveren. Een vraag die pas aan het einde van het letselschadetraject kan worden beantwoord. Het exacte smartengeldbedrag kan daardoor ook pas aan het einde van het traject worden bepaald.

Als u blijvend letsel heeft opgelopen, bepaalt een arts wanneer u zo goed als mogelijk bent hersteld van uw letsel. Op dat moment kan uw definitieve smartengeldbedrag worden berekend.

Waarom is het smartengeld zo persoonlijk?
Na een ongeluk krijgt u altijd met pijn, verdriet en een tijdelijk verminderde levenslust te maken. Hoe u zich in deze periode voelt en wat voor invloed dit heeft op uw dagelijkse leven, is niet te vergelijken met de emoties en persoonlijke situatie van een ander slachtoffer.

Stel dat u bent aangereden op een zebrapad. Dan kan het zijn dat u zebrapaden gaat vermijden en alleen nog op plekken oversteekt met een stoplicht of als er geen auto in de buurt is. Een ander slachtoffer kan ook geschrokken zijn, maar toch de zebrapaden blijven gebruiken zonder hartkloppingen. Wat voor invloed het ongeluk op een slachtoffer heeft, kan dus heel verschillend zijn.

Hoe wordt de hoogte van het smartengeld precies berekend?
Het smartengeld is dus een hele persoonlijke schadepost waarbij onder andere wordt gekeken naar uw herstelperiode en wat voor invloed het ongeluk op uw dagelijkse leven heeft (gehad). Bij dit laatste punt gaat het ook over wat u tijdelijk niet heeft kunnen doen door uw letsel, zoals deelnemen aan de marathon waar u een jaar lang voor heeft getraind. Of waar u helemaal mee moet stoppen, zoals uw carrière waar u hard voor heeft gewerkt, omdat u blijvend letsel heeft opgelopen. 

Daarnaast wordt er gekeken naar:

  • Het soort letsel dat u heeft opgelopen: kunt u weer helemaal herstellen of heeft u blijvend letsel opgelopen?

  • De ernst van het ongeluk: hoe traumatisch is deze gebeurtenis voor u geweest?

  • Welke invloed hebben zichtbare littekens op uw dagelijkse leven?

Het bedrag dat hier uiteindelijk aan wordt verbonden, is daarom heel persoonlijk.

Een ervaren jurist pakt ook de Smartengeldgids erbij. In deze gids staan actuele rechterlijke uitspraken over smartengeldbedragen in letselschadezaken. Deze bedragen kan een jurist gebruiken om de verzekeraar ervan te overtuigen dat u ook recht heeft op een hogere smartengeldvergoeding.

Claim uw smartengeldvergoeding
U kunt aan het einde van uw herstelperiode berekenen hoeveel smartengeld u wilt claimen bij de verzekeraar. Het berekenen van uw smartengeld is alleen niet zo makkelijk. Wat voor bedrag verbindt u aan uw emoties en de dingen die u heeft meegemaakt na het ongeluk? Dit is een complexe juridische taak die u het beste uit handen kunt geven.

De juristen van Letselschade Berekenen hebben veel ervaring met het claimen van rechtvaardige smartengeldbedragen in verschillende soorten letselschadezaken. Een jurist van dit bureau zal altijd voor de maximale smartengeldvergoeding gaan. Bovendien is de hulp kosteloos voor u, omdat de verzekeraar van de tegenpartij ook de buitengerechtelijke kosten van uw jurist moet vergoeden. Dat geeft u financiële rust. Bovendien weet u zeker dat u dan de smartengeldvergoeding krijgt waar u recht op heeft.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen