Het nut van regentonnen en voertonnen in de tuin!

Van onze redactie
21 mei 2023

In ons land valt gemiddeld zo’n 800 mm regen per jaar. Dat is heel wat water dat opgevangen kan worden en nuttig gebruikt kan worden in de tuin. Het gebruik van regentonnen en voertonnen kan niet alleen helpen bij het verminderen van het waterverbruik en dus bijdragen aan het behoud van onze kostbare waterbronnen, maar het zorgt er ook voor dat planten en bomen regelmatig en gelijkmatig bewaterd worden. In dit artikel zetten we de voordelen van regentonnen en voertonnen in de tuin op een rijtje.

Besparen op drinkwater
Een van de belangrijkste voordelen van regentonnen en voertonnen is dat ze helpen bij het besparen van drinkwater. Drinkwater is een kostbare en schaarse hulpbron en het gebruik van regenwater voor het bewateren van planten en bomen is een eenvoudige manier om het waterverbruik te verminderen. In plaats van steeds de kraan open te draaien, kan het opgevangen regenwater gebruikt worden om planten en bomen te bewateren.

Gelijkmatige bewatering
Regenwater heeft een andere samenstelling dan kraanwater. Het bevat bijvoorbeeld minder kalk en mineralen. Dit kan zorgen voor een meer gelijkmatige bewatering van planten en bomen. Dit komt doordat het regenwater beter wordt opgenomen door de grond en het daardoor gelijkmatiger verdeeld wordt over de wortels van de planten en bomen. Hierdoor ontstaat er minder snel een tekort aan vocht in de bodem en worden de planten en bomen gelijkmatig en op de juiste manier bewaterd.

Gezonde planten en bomen
Planten en bomen hebben voldoende water nodig om te groeien en gezond te blijven. Als er te weinig water beschikbaar is, kunnen planten en bomen uitdrogen en afsterven. Door gebruik te maken van regentonnen en voertonnen, kan er op een eenvoudige manier gezorgd worden voor voldoende water voor de planten en bomen. Deze regen en voertonnen zijn in verschillende soorten en maten beschikbaar, zo heb je bijvoorbeeld houten regentonnen maar ook kunstoffen voertonnen. 

Voorkomen van wateroverlast
Bij hevige regenval kan er snel wateroverlast ontstaan. Door het gebruik van regentonnen of een voerton kan er op een eenvoudige manier water opgevangen worden. Hierdoor wordt voorkomen dat het water in korte tijd wegspoelt en er wateroverlast ontstaat. Het opgevangen water kan gebruikt worden om de planten en bomen te bewateren en zo wordt er gelijk bijgedragen aan het verminderen van wateroverlast.

Regentonnen voor het wassen van de auto
Regentonnen kunnen ook gebruikt worden voor andere doeleinden dan het bewateren van planten en bomen. Zo kan het opgevangen regenwater bijvoorbeeld gebruikt worden voor het wassen van de auto. Het gebruik van regenwater is beter voor het milieu en het bespaart bovendien op de kosten van kraanwater. Een regenton is dan ook een duurzame investering die op verschillende manieren gebruikt kan worden.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen