De afbeelding van vrouwen in het werk van de Gebroeders van Lymborch

Van onze redactie
24 maart 2023

Zaterdag 1 april 2023 organiseert Museum Kasteel Wijchen bij de tentoonstelling ‘Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen’ een instaplezing. Lieke Kamphuis vertelt over wat wij kunnen leren over middeleeuwse ‘wijven’ uit het werk van de Gebroeders van Lymborch.

Wie iets wil weten over het leven in de late middeleeuwen kan niet om het werk van de Gebroeders van Lymborch heen. Deze drie Nijmeegse schilders van rond 1400 hebben de wereld die zij om zich heen zagen heel precies vastgelegd in de afbeeldingen die zij maakten in manuscripten voor de Franse adel. Hun kunst behoort tot de absolute wereldtop en valt met name op door de specificiteit waarmee zij de waargenomen realiteit in de wereld om hen heen over wisten te brengen op het perkament waarop zij schilderden. In deze lezing duikt Lieke Kamphuis in de afbeeldingen van de Gebroeders en kijken we naar wat hun werk ons kan leren over vrouwen in de middeleeuwen.

Over de spreker
Lieke Kamphuis studeerde geschiedenis in Nijmegen en deed vervolgens de master Medieval Studies in York in Engeland. Daarnaast heeft zij recent de master kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit afgerond, waarbij zij is afgestudeerd op het gebruik van kleding in het werk van de Gebroeders van Lymborch om bepaalde personen en groepen betekenis toe te dichten. Vanaf 1 januari 2023 is ze directeur van de Stichting Maelwael Van Lymborch en het Gebroeders van Lymborch Huis.

Praktische informatie
De lezing is op zaterdag 1 april 2023 om 15:00 uur en duurt ca. 45 min. De lezing is inbegrepen bij het museumticket, géén extra toeslag.

Voor de lezing hoef je je niet tevoren aan te melden, je kan tijdens je bezoek zo instappen op vertoon van je museumticket. Maar vol is vol.

Voor meer informatie www.museumwijchen.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties