Cultuur Academy gaat aan de slag met scholing van cultuurprofessionals in de regio

Cultuur
Van onze redactie
13 maart 2023

Cultuur Academy gaat in opdracht van De Groene Metropoolregio aan de slag met scholing van cultuurprofessionals in de regio.

De Groene Metropoolregio (GMR), een samenwerkingsverband tussen achttien gemeenten, heeft Cultuur Academy opdracht gegeven om de scholingsbehoeften onder cultuurprofessionals in de regio in kaart te brengen en inzichtelijk te maken wat de regio te bieden heeft op het gebied van scholing. In het voorjaar van 2023 organiseert Cultuur Academy daarom in verschillende gemeenten in de regio bijeenkomsten om in gesprek te gaan met de cultuurprofessionals en hen te laten kennismaken met het bestaande programma van Cultuur Academy.

Met programma de regio in

Cultuur Academy heeft de opdracht gekregen om de (scholings)behoeften onder cultuurprofessionals in de Groene Metropoolregio in kaart te brengen. Cultuur Academy ondersteunt cultuurprofessionals in de regio Arnhem en Nijmegen met kennis over de zakelijke en organisatorische kant van werken in de kunst- en cultuursector. Het devies: investeren in scholing en ontwikkeling van de cultuurprofessional zorgt voor een sterkere sector.

Vanaf maart 2023 toert Cultuur Academy door de GMR-gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. Tijdens een reeks van 5 bijeenkomsten in Groesbeek, Beuningen, Gendt, Doesburg en Zevenaar wordt het gesprek gevoerd met culturele professionals: van zzp-er tot bestuurder.

Vragen diecentraal staan, zijn: waar hebben cultuurprofessionals in de GMR-gemeenten inhoudelijk behoefte aan? Welke vorm van scholing is het meest passend? Hoe kunnen organisaties, instellingen en zzp’ers elkaar vinden om gezamenlijk op te trekken?

Cultuur Academy on tour

Tijdens de bijeenkomsten gaat Cultuur Academy niet alleen informatie ophalen, maar wordt er ook een proeverij van het bestaande programma meegenomen, zodat professionals in de regio kunnen kennismaken met het aanbod van Cultuur Academy. Het aanbod is namelijk ook voor de regio toegankelijk. Denk hierbij aan algemene adviesgesprekken, subsidiespreekuren en workshops. Zo ontdekt Cultuur Academy precies waar de interesse en behoefte van de cultuurprofessional in de GMR zit, wordt het mogelijk een vraaggestuurd programma te ontwikkelen én leert de regio Cultuur Academy en haar aanbod kennen.

De bijeenkomsten zijn gepland op 23 maart, 30 maart, 6 april, 13 april en 20 april. Het volledige programma is te vinden op www.cultuuracademy.nl/project/ontour. De bijeenkomsten worden samengevat en teruggekoppeld in de vorm van een videoverslag. Op basis van de opgehaalde informatie zet de GMR na de zomer van 2023 een opdracht uit voor het ontwikkelen van een aanbod dat aansluit op de behoefte in de regio.

Groene Metropoolregio

De Groene Metropoolregio is een samenwerking tussen achttien gemeenten: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. Deze gemeenten werken samen aan de koers van de regio. Om de culturele infrastructuur in de GMR te versterken heeft de Provincie Gelderland 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiervoor is het Transformatievoorstel Cultuurregio gemaakt. In dit voorstel staan vijf actielijnen beschreven. Een van deze actielijnen is: scholing personeel om zo culturele organisaties verder te professionaliseren. En daarvoor is de eerste opdracht gegeven aan Cultuur Academy.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties