Heilbron: “Woning meer waard? Misschien kan de rente omlaag!”

Ondernemers
Van onze redactie
1 maart 2023

Heilbron, de totale financiële dienstverlener en risicomanager voor zowel particulieren als ondernemers op het gebied van verzekeringen, hypotheken, verzuim & pensioenen, inkomen & vermogen en makelaardij uit Wijchen laat weten: “Aan het begin van het jaar krijg je de nieuwe WOZ-waarde van je woning binnen. Een hoge woningwaarde ten opzichte van je hypotheek kan een lagere hypotheekrente en lagere maandlasten betekenen! Daar moet je meestal wel zelf achteraan.

Wanneer je een hypotheek afsluit, word je ingedeeld in een risicoklasse. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe hoger het risico voor de geldverstrekker. In je hypotheekrente zit daarom een risico-opslag verwerkt. Zowel de hypotheekschuld als de marktwaarde kan gedurende de rit veranderen. Door af te lossen daalt de schuld en door stijgende huizenprijzen verandert de marktwaarde van je woning.

Wat moet je doen?
Heb je een fors hogere WOZ-waarde binnengekregen van je gemeente? Bekijk dan eens wat dat doet met de verhouding van jouw hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde. Heb je een (grote) aflossing gedaan, doe dan hetzelfde. Kom je in een lagere risicoklasse terecht, dan wordt het tijd om bij de geldverstrekker aan de bel te trekken. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om je in een andere risico-klasse onder te brengen. Soms is ook nog een aanvullende taxatie nodig.

Niet verplicht
Banken zijn niet verplicht om hun klanten erop te wijzen dat ze door een gewijzigde verhouding in schuld/marktwaarde in aanmerking kunnen komen voor een lagere rente en dus lagere maandlasten. Recent nog heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) zo’n zaak beoordeeld. Daarin deed een klant een grote aflossing, maar werd hij niet door de bank gewezen op de mogelijkheid van een nieuwe, voordeliger, risicoklasse. Kifid stelde vast dat zo’n aanwijzing buiten de zorgplicht van een geldverstrekker valt. Wel zou het de bank ‘sieren’ om de klant wel op zo’n voordeel te attenderen, aldus Kifid.

Wilt u advies over een hogere WOZ, neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs in Wijchen op: 024-6495025. 

 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties