Vraag Kernachtig Wijchen over nazorg aan jongeren van 18 na Jeugdzorg

Van onze redactie
31 januari 2023

Schriftelijke vraag van Annemarie Driessen namens de fractie van Kernachtig Wijchen. Ingediend: 30 januari 2023. Aanleiding:

Als je in een instelling voor Jeugdzorg verblijft, moet je deze vaak gedwongen verlaten op het moment dat je 18 jaar wordt. Op leef-, crisis- en behandelgroepen moet 65 procent van de jongeren verhuizen als ze volwassen worden. In projecten voor begeleid wonen is dat 37 procent. Van de jongeren die moeten verhuizen wordt 22 procent dak- of thuisloos. Van alle jongeren die volwassen worden in de jeugdzorg, is slechts een enkeling in staat zich helemaal zelfstandig te redden.

Dit blijkt uit een onderzoek van Het Vergeten Kind (bron: de Gelderlander, 24 januari 2023). De mogelijkheid bestaat om verlengde jeugdzorg aan te vragen, zodat jongeren tot hun 23ste een plek hebben. Hulpverleners geven aan dat dit in de praktijk moeilijker is dan het op papier lijkt. Het aanvraagproces kost veel tijd en voorwaarden verschillen per ge-meente, net als de faciliteiten. Ook worden aanvragen soms afgewezen vanwege de kos-ten.

Vragen:

  • Wat wordt eraan gedaan om te voorkomen dat Wijchense jongeren die in een instelling voor Jeugdzorg zitten dakloos worden zodra ze 18 jaar worden?
  • Zijn er gevallen bekend waarin Wijchense jongvolwassenen van 18 jaar vanuit Jeugdzorg dakloos worden?
  • Bestaat er in Wijchen een vangnet voor jongvolwassenen die vanuit Jeugdzorg dakloos zouden kunnen worden?
  • Zo niet, is het college bereid om mogelijkheden te onderzoeken om te voorko-men dat deze jongeren op straat komen te staan zodra ze 18 jaar worden?


Dit bericht delen:

Advertenties