NEC keert zonder punten terug uit Rotterdam

Tekst via NEC | Fotografie: Geert Timmer
25 januari 2023

NEC is op bezoek bij koploper Feyenoord tegen een nederlaag aangelopen. De formatie van trainer Rogier Meijer verloor met 2-0 in De Kuip en speelde de gehele tweede helft met tien man. Vlak voor rust kreeg Iván Márquez een rode kaart.

De uitwedstrijd bij Feyenoord leidde voor NEC een ‘Rotterdamse’ periode in. De komende weken staan immers nog de ontmoetingen met Sparta en Excelsior en het bekerduel met Feyenoord op de rol voor de Nijmegenaren, die na de 3-1 overwinning op FC Emmen van afgelopen zaterdag met een goed gevoel naar De Kuip afreisden. Dat was in de openingsfase zeker te zien, want de mannen van Meijer maakten een prima indruk en zetten hoog druk op Feyenoord. Dat werd echter niet omgezet in kansen, iets wat de Stadionclub na negen minuten wel goed deed. De eerste serieuze mogelijkheid werd uitgespeeld door Pedersen en Dilrosun, waarna laatstgenoemde de 1-0 achter Jasper Cillessen schoof. Een serieuze tegenvaller voor N.E.C., dat het juiste strijdplan leek te hebben gevonden en te vroeg de goal moest incasseren.

In de wedstrijd blijven werd dus al gauw het devies voor de Nijmeegse formatie, maar vlak na de openingstreffer veerde het goed gevulde uitvak al op. Een prima uitbraak over links eindigde uiteindelijk met een schot van Souffian El Karouani op de vuisten van Bijlow. N.E.C. bleek sowieso niet van zijn stuk te zijn gebracht door de vroege openingstreffer van Feyenoord. De ploeg bleef gedurfd combineren en kreeg na ruim een half uur spelen een grote kans op de gelijkmaker. Nany Dimata mocht vanaf een meter of vijftien vrij inschieten, maar die inzet werd niet in een hoek geplaatst en werd onderweg ook niet aangeraakt. Daardoor kon Bijlow redden. Net op het moment dat N.E.C. de marge van één mee de rust in dacht te nemen, drukte scheidsrechter Van de Graaf zijn stempel op de wedstrijd. Hij gaf een strafschop na licht vasthouden van Iván Márquez, stuurde de Spanjaard er met rood vanaf en zag dat Kökçü de toegekende pingel benutte: 2-0.

Met tien man probeerde N.E.C. in de tweede helft de schade beperkt te houden. Meijer zette een systeem met vijf verdedigers neer om Feyenoord op die manier het voetballen onmogelijk te maken en gokte in aanvallend opzicht op een snelle counter. Een aantrekkelijke laatste fase van de wedstrijd leverde het zeker niet op, maar doeltreffend was het wel. De Nijmegenaren hielden het goed dicht achterin en waar nodig greep Cillessen adequaat in. Op die manier werden de laatste tien minuten van het duel zonder al te veel problemen gehaald en dat was ook het moment dat de mannen uit de Keizerstad zelfs een mogelijkheid op de aansluitingstreffer kregen. De ingevallen Pedro Marques had die op de schoen, maar schoot te slap in en liet zo na om het nog spannend te maken. De sportieve strijd was dus wel gestreden, net als de vocale strijd op de tribunes. Die werd met groot verschil gewonnen door de 750 Nijmegenaren in het uitvak, die de sfeer in De Kuip tot ver na het laatste fluitsignaal bepaalden.