Hoe zag voetbal er door de jaren heen uit?

Van onze redactie
19 januari 2023

Voetbal is de sport die in de meeste landen ter wereld wordt gespeeld. Voetbal is door iedereen te beoefenen, want het enige wat je nodig hebt om een potje te spelen is een bal. Een veld en doel zijn zeker handig, maar je kunt al vrij balvaardig worden zonder.

Het voetbal dat we nu op televisie bekijken werd echter niet altijd al op die wijze gespeeld. Ooit was voetbal een erg ruig spel dat meer op rugby leek. Maar hoe is het de laagdrempelige sport geworden die we nu kennen?

Voetbal in het verleden
Lang geleden, bij de Engelsen, was het voetbal regelloos. Het was ruw, in de zin dat trekken en duwen gewoon mocht. Omdat ze helemaal geen regels hadden kwamen er best veel ongelukken voor tijdens het mooie spel. Het was zelfs toegestaan de bal met je handen aan te raken. Wel moest je de bal vervolgens gelijk weer doorbewegen met je voeten. Als je in het moderne voetbal de bal met je handen aanraakt, krijg je zonder pardon een kaart. Zoals eerder gezegd, gebeurde het regelmatig dat iemand een blessure opliep. Te regelmatig. Daarom werd besloten om wat regels te maken die het spel wat minder gevaarlijk maakten.

Ontwikkeling naar voetbal zoals wij het kennen
Het moderne voetbal zoals wij dat nu kennen is in de vorige eeuw in Engeland bedacht, waar het als trapspel werd gespeeld op de basisschool. Voetbal is in Nederland een poosje weggeweest toen de Engelsen vertrokken, maar is toen onder de studenten weer terug gekomen. Er is zelfs een poosje geweest dat de keeper de bal niet met de handen mocht aanraken. Scoren werd op deze manier wel erg makkelijk en die regel is dus teruggedraaid. De bal mocht niet meer met de handen verplaatst worden - en er zijn veel meer regels. Ook het veld heeft een duidelijke indeling gekregen waar ook regels op gebaseerd zijn. Tegenwoordig gaat er ook veel geld om in het voetbal.

Gebruik van doelen
Het einddoel van een wedstrijd is natuurlijk zo vaak mogelijk de bal bij de tegenstander in het doel krijgen. Een doel kan op vele manieren gemaakt worden. Mocht je dus niet lid zijn bij een voetbalvereniging, maar wel twee pionnen, schoenen of vlaggetjes in de schuur hebben liggen, kun je al een pot spelen. Je kan het ook professioneler aanpakken en een officieel doel, om in een doelnet te schieten, gebruiken. Nu zijn er grote en kleine voetbaldoelen, aluminium voetbaldoel of een houten doel. Er is dus voor ieder wat wils. Een voetbaldoel kopen kan je zeker motiveren om vaker te gaan spelen.


Dit bericht delen:

Advertenties