Klassieke muziek in Bergharen 2023

Van onze redactie
18 januari 2023
In de Protestantse Kerk te Bergharen zal ook dit jaar weer maandelijks klassieke muziek klinken. Vorig jaar hebben veel mensen na een korte corona-onderbreking in het begin van dat jaar kunnen genieten van vele solisten, ensembles en koren.
 
Ook dit jaar is er een gevarieerd programma met bekende en nieuwe namen in onze klassieke muziek serie. We zullen aanstormend talent kunnen bewonderen en musici die al lang hun sporen hebben verdiend op Nederlandse en internationale podia. Ook dit jaar komen musici aan bod die hun roots in het land van Maas en Waal hebben, maar ook musici van elders. Eind juli komen er weer jonge veelbelovende pianisten uit alle delen van de wereld spelen in het kader van de Masterclasses in Kleef (D).

De musici en het publiek waarderen de mooi gelegen kerk, de akoestisch fantastische kerkzaal, de mooie Bechstein vleugel en het fraai klinkende van Vulpen orgel zeer. De concerten worden gehouden op zondagmiddag en beginnen in de regel allemaal om 16.00u, en duren een klein uur. Na het concert praten we gezellig na met elkaar en met de musici onder het genot van een glaasje. De toegangsprijs zal verhoogd worden tot €15,00 (inclusief consumptie). Dit is wat meer dan vorig jaar maar dat heeft te maken met zaken als inflatie en stookkosten. En natuurlijk willen we de musici fatsoenlijk kunnen betalen!

Het programma voor 2023 (onder voorbehoud)

5 februari           Euregio pianokwintet met Rachmaninoff en Dvořák
5 maart,              14.00u Nanette mans (sopraan) en Gerben Budding (orgel): o.a. Bach
2 april                Yoffi trio met o.a. Beethoven en Debussy
7 mei                   Catharina Jansen (sopraan) en Dietmar Steegborn: Schubert en Schumann
18 juni                Merel Vercammen  (viool) en Dina Ivanova met Franck, Brahms en Debussy
19 – 28 juli         piano recitals in het kader van het Euregio studenten muziek festival
3 of 17               septemberprogramma wordt nog bekend gemaakt
1 oktober           Alma Duo (zang en harp), programma wordt nog bekend gemaakt
12 november     Female Touch (vrouwenkoor en harp) met Röntgen en Britten

Euregio pianokwintet zondag 5 februari om 16.00u

Het eerste concert van dit jaar in de Protestantse kerk te Bergharen, Veldsestraat 12, wordt gehouden op zondag 5 februari en begint om 16:00 uur ’s middags.

Vorig jaar hebben we al mogen genieten van het prachtige en zeer ervaren Euregiokwintet. Ze komen uit de euregio rondom Winterswijk en werken en concerteren zowel in Nederland als in Duitsland. De leden hebben een rijk verleden in diverse toporkesten in Nederland en Duitsland en concentreren zich nu op de kamermuziek. Ze gaan twee grote werken brengen; van Rachmaninoff en Dvorak.

Het ‘Trio élégiaque’, voor piano, viool en cello, is het eerste trio dat Sergej Rachmaninoff nog in zijn  conservatoriumtijd schreef. Zoals goed te horen is was Rachmaninoff geïnspireerd door de romanticus Chopin en de impressionist Debussy. Sergej had les van Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky en in zijn eerste trio zijn dan ook duidelijk invloeden van hem te horen. 

De Tsjechische componist Antonin Dvořák was met name geïnspireerd door de Weense klassieke componisten Mozart, Beethoven en Schubert, maar in zijn stijl zijn vooral ook invloeden van de volksmuziek uit Bohemen te horen. Hij schreef, net zoals Schubert, prachtige eigen melodieën, zoals we die ook kennen  uit zijn beroemdste werk, de negende symfonie ’Uit de nieuwe wereld’. Het pianokwintet dat het Euregio kwintet gaat spelen behoort met de pianokwintetten van Brahms en Schumann tot de beste in zijn soort.

Reserveren wordt aangeraden: kees_joosse@outlook.com of 06-2040-9147


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen