Wijchen zet tijdens energiecrisis in op extra steun voor hard getroffen inwoners

Gemeente
Van onze redactie
30 november 2022

Energie wordt steeds duurder en voor veel mensen is het moeilijk om de energierekening te betalen. De gemeente Wijchen zet daarom in op de bestrijding van energie-armoede bij inwoners die het hardst getroffen worden. De aandacht ligt op het helpen bij geldzorgen. 

Sinds september 2021 heeft 5% tot 7% van de Wijchense huishoudens te maken met energiearmoede. Dat komt door de stijgende energieprijzen en doordat alles duurder wordt. Naar verwachting loopt het percentage nog verder op. Daarom neemt de gemeente actie. Dit doen ze door het aanbieden van extra financiële ondersteuning én hulp bij het verlagen van de energierekening.

“In de gemeente Wijchen willen wij ervoor zorgen dat iedereen er zo warm mogelijk bijzit. Met de aangeboden hulp zorgen we ervoor dat mensen hun energierekening kunnen betalen. Er zijn nu al wat oplossingen, maar we denken ook aan de lange termijn. Niemand zou een keuze moeten hoeven maken tussen er warm bij zitten of een gevulde koelkast”, aldus wethouder Nick Derks.

Het Energieklusteam brengt direct duurzame veranderingen aan in huis
Huishoudens die het hardst getroffen worden door de hogere energieprijzen helpt de gemeente met energiebesparende maatregelen. Om te zien wie hiervoor in aanmerking komt, kijkt de gemeente naar de energielabels van de huizen, de waarde ervan en wie in het verleden de energietoeslag ontvangen heeft. Tijdens het bezoek brengt het Energieklusteam direct (ongeveer) 6 aanpassingen aan in huis. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en LED lampen. Ook kijken ze naar de koelkast. Het is mogelijk dat huishoudens recht hebben op een energiezuinigere koelkast. Dit alles bespaart geld, is beter voor het milieu en verhoogt het wooncomfort.

Energietoeslag helpt om de energierekening te betalen
Inwoners met een laag inkomen ontvangen misschien een energietoeslag of een aanvulling op hun eerder te ontvangen toeslag. Het was een bedrag van € 800,-. Dit bedrag is verhoogd naar € 1.300,-. De verhoging ontvangen inwoners vanzelf. In het nieuwe jaar kunnen inwoners opnieuw de energietoeslag aanvragen.

Vanaf 2023 extra geld beschikbaar om geldzorgen te verminderen
De gemeente heeft geld gereserveerd voor mensen die ondanks alle maatregelen tussen wal en schip vallen. Daar waar nodig is levert de gemeente maatwerk. Deze huishoudens ontvangen tijdelijk een financiële ondersteuning om zo hun geldzorgen te verminderen.

Ook worden de mogelijkheden voor het in aanmerking komen van de Collectieve Zorgverzekering voor Minima groter. Het inkomen mag niet meer zijn dan 130% van de geldende bijstandsnorm. Voorheen lag de grens op 120%. Vanaf 2023 is de zorgverzekering dus bedoeld voor een grotere groep mensen.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties