Welkom bij Petanque/Jeu-de-boulevereniging 'Le Château-Wijchen'

Recreatie
Van onze redactie
31 oktober 2022

Iedereen kent wel het jeu de boule, zeker als je de vakantie in Frankrijk doorbrengt. Overal op pleintjes onder de platanen wordt dit spel fanatiek gespeeld door oude maar ook vooral jonge inwoners. Onder het genot van een glas wijn wordt de wedstrijd vaak in heftige discussies maar vooral met veel plezier gespeeld.  Het is in Frankrijk een echte volkssport, de kinderen krijgen het met de paplepel ingegoten. Maar of de oorsprong van het spel echt Frankrijk is daar zijn de meningen over verdeeld. Het spel stamt al vanaf de vroege middeleeuwen in allerlei varianten. In Frankrijk hadden ze in alle regio’s hun eigen spelsoort, wij spelen het spel petanque wat zijn oorsprong heeft in de Provence.

In Nederland, België en Duitsland eigenlijk internationaal wordt deze variant gespeeld. In onze vereniging hebben we binnen- en buitenbanen en wij spelen het hele jaar door. We hebben 5 teams die aan de wintercompetitie deelnemen. En verder veel recreanten (het woord zegt  het al die louter voor hun plezier spelen.)  Wij hebben een prachtige locatie aan de Veenseweg 17a, in de zomer waan je je onder de bomen met een glas wijn gewoon in Frankrijk.

Spelregels
Het team dat de toss heeft gewonnen mag een terrein uitzoeken, maakt een cirkel van 35/50 cm.
Vanuit deze cirkel mag een plaatser (pointeur) van het team het kleine balletje (but) op een afstand van tenminste 6/10 meter gooien. en dan probeert hij/zij de boule zo dicht mogelijk bij de but te plaatsen dan probeert een speler van de tegenpartij zijn/haar boule beter te plaatsen. Lukt dit niet dan moet een  nieuwe poging worden ondernomen. Lukt het wel, of omdat de schutter/tireur de boule heeft weggeschoten dan is het andere team weer aan de beurt.

Als alle boules van beide teams zijn gespeeld wordt er gekeken welke boules beter liggen dan de tegenpartij. Welke boule beter ligt levert 1 punt op. Dus je kunt 1 tot 6 punten scoren.

Wie gewonnen heeft mag de but weer uitgooien, wie als eerste 13 punten heeft gehaald, heeft de partij gewonnen.

Het is een sport voor jong en oud, wil je meer weten over deze sport schroom niet om eens te komen kijken op de Veenseweg 17a. Bijna alle mensen die komen kijken raken verknocht aan deze sport. Dus wat let je?

Of neem een kijkje op: www.lechateau-wijchen.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties