PvdA Wijchen: "Geef starters meer kans op de woningmarkt"

Van onze redactie
28 september 2022

Titus Burgers heeft namens de PvdA Wijchen het college vragen gesteld over de invoering van opkoopbescherming.

Wat houdt de opkoopbescherming in:

Woning onder bijvoorbeeld € 350.000 moeten door de koper bewoond worden. Het speculeren of voor extreem hoge huren deze woningen op de markt zetten is dan verboden. Starters krijgen meer kans een eigen woning te bemachtigen. In Wijchen is zelfbewoningsplicht al geregeld voor nieuwbouwwoningen op gemeentegrond. Deze regeling geeft starters niet meer kansen voor het kopen van een bestaande woning. De opkoopbescherming vergroot de kansen voor starters voor een betaalbare bestaande woning.

De tijdelijke regeling opkoopbescherming geeft gemeenten de mogelijkheid om een opkoopbescherming in te voeren. Deze bevat een verbod een woonruimte zonder vergunning in gebruik te geven (verhuren) aan een derde. De regeling is voornamelijk bedoeld als oplossing voor het tekort aan goedkope en middel dure koopwoningen op de woningmarkt. Bij de invoering van een opkoopbescherming zal de gemeente dan ook omschrijven voor welke categorie woonruimten en in welke gebieden de opkoopbescherming geldt.

Vragen:

1. Hoe kijkt het college aan tegen de opkoopbescherming als een manier om starters meer kansen te geven op de woonmarkt?

2. Op welke manier(en) kunnen we het speculeren met (starters) woningen tegen gaan?

3. De gemeente kan opkoopbescherming per wijk of gebied bepalen. Welke wijken komen volgens u in aanmerking voor opkoopbescherming?

4. Kunt u aangeven welke wijken/gebieden mogelijk niet in aanmerking komen, en waarom niet?

5. Kunt u aangeven waarom u wel of niet bereid bent om een dergelijke opkoopregeling in te voeren?


Dit bericht delen:

Advertenties