CDA krijgt antwoord op vragen over Wijchense evenementen vrij van entree

Van onze redactie
23 september 2022

Afgelopen weekend vond de Wijchense kermis weer plaats. Het was een geslaagd evenement. Voor de borreltenten op de kermis moesten vooraf digitaal kaartjes worden gekocht. De locaties van de borreltenten waren afgebakend en daardoor niet vrij toegankelijk. CDA-raadslid Feijke Detiger stelde hier voorafgaand aan de kermis vragen over aan het college. Inmiddels heeft het college antwoord gegeven op de gestelde vragen.

Het college constateert in de beantwoording dat met de kaartverkoop het open karakter, waar de Wijchense kermis om bekend stond, verloren gaat. Het CDA Wijchen is tevreden dat het college ook in de antwoorden aangeeft dat het bij toekomstige aanbestedingstrajecten het open en vrij toegankelijke karakter, zonder voorafgaande digitale kaartverkoop, meeneemt in de overwegingen. De huidige vergunning voor de borreltent aan de Kasteellaan loopt over 1,5 jaar af. Dan kunnen er hernieuwde afspraken worden gemaakt en andere voorwaarden worden gesteld.

Het CDA Wijchen geeft ook aan verheugd te zijn dat het gesprek tussen diverse horecaondernemers in het centrum is gestart over de vrije loop tussen de borreltenten. Zodat dit eventueel al bij volgende evenementen kan worden ingevoerd. Het is goed dat de Wijchense horeca dit zelf heeft opgepakt. En het geluid van veel Wijchenaren hierover heeft opgevangen.

Het CDA Wijchen blijft deze ontwikkelingen rondom de Wijchense kermis en andere evenementen op de voet volgen en ziet met vertrouwen uit naar een voor iedereen vrij toegankelijke kermis met borreltenten.

Lees hier de volledige beantwoording van het college op de vragen van het CDA Wijchen over vrij toegankelijke evenementen

Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen CDA

Kernboodschap

Het college constateert dat met de kaartverkoop het open karakter, waar de Wijchense kermis om bekend stond, verloren gaat. Maar aangezien het niet is meegenomen in de aanbesteding, kan er voor dit jaar niets aan worden veranderd. De kermis zelf is en blijft gelukkig vrij toegankelijk.

In navolgende tekst beantwoorden wij de gestelde vragen:

1. Hoe kijkt het college tegen deze ontwikkelingen aan rondom de Wijchense kermis en andere evenementen in het centrum van Wijchen waarvoor online kaarten moeten worden gekocht en hierdoor tijdens de evenementen het open karakter verdwijnt? Het college constateert dat met de kaartverkoop het open karakter, waar de Wijchense kermis om bekend stond, verloren gaat. We werden er vorig jaar in coronatijd ook mee geconfronteerd door de coronamaatregelen van destijds.

2. In hoeverre vindt het college Wijchense evenementen, zoals de kermis, met entree en voorafgaande digitale kaartverkoop minder inclusief geworden? De kermis zelf is en blijft gratis toegankelijk.

3. De borreltent ZAZ heeft de aanbesteding gewonnen om met de kermis de borreltent te mogen exploiteren bij het oude gemeentekantoor. Is het wel of niet vragen van entree in de aanbesteding meegenomen? Het vragen van entree is niet meegenomen in de aanbesteding. Het vragen van entree is ontstaan in corona-tijd. Destijds kon een evenement alleen doorgaan door het te reguleren middels kaartverkoop.

4. Wanneer loopt de aanbesteding af voor het exploiteren van de borreltent voor het oude gemeentekantoor? Stichting Horeca Events Centrum Wijchen kan de borreltent voor het oude gemeentekantoor exploiteren tot en met carnaval 2024, concreet tot en met dinsdag 13 februari 2024.

5. In hoeverre is het college bereid in de nieuwe aanbesteding voor de borreltent het open en vrij toegankelijke karakter, zonder voorafgaande digitale kaartverkoop, als randvoorwaarde mee te nemen? In op maat naar een nieuw aanbestedingstraject, wordt de huidige kwestie geëvalueerd. Bij toekomstige aanbestedingstrajecten nemen we het open en vrij toegankelijke karakter, zonder voorafgaande digitale kaartverkoop, mee in de overwegingen.

Foto van fractie CDA Wijchen, v.l.n.r.: Mari van Wanroij, Marlien Joosse, Björn Derksen, Karin Hoogteijling, Jan Peters Sengers, Hilde Cuppen en Feijke Detiger


Dit bericht delen: