VVD Wijchen stelt vragen over hangjongeren en energietoeslag minima

Politiek
Van onze redactie
15 september 2022

Martijn Derks en Wessel Krale van de Wijchense VVD stellen het college vragen over twee onderwerpen.

Martijn Derks: "Vanuit onze achterban en leden binnen VVD fractie horen wij het signaal dat er in toenemende mate overlast wordt ervaren van "hangjongeren". Op de markt, Europaplein, in de wijken, rondom het kasteel en in de openbare voorzieningen binnen de kernen zien wij steeds vaker jongeren rondhangen, kleine vernielingen plegen en rotzooi maken. Mogelijk gebeuren er nog meer strafbare handelingen maar dit blijft gissen met de informatie die wij momenteel bezitten. 

De vragen:
- Is dit bekend bij de gemeente en wordt hier vanuit Handhaving op toegezien en ingegrepen, ook in de kernen?
- Zien we daadwerkelijk een stijging aan incidenten de afgelopen periode (overlast, toename in vuilnis/rotzooi, dealen, uitrukken handhaving etc)?"
 
Wessel Krale: "De Wijchense VVD vindt het van groot belang dat dat er aandacht is voor de financiële problemen van de inwoners van Wijchen als gevolg van de hoge energieprijzen. Zo is het van belang dat de resterende energietoeslag tijdig aan onze inwoners worden uitbetaald, zodat de acute financiële problemen zo veel mogelijk kunnen worden beperkt. Ook zou het mogelijk zijn om aanvullend op de energietoeslag vanuit Den Haag nog een additionele toeslag aan onze inwoners ter beschikking te stellen. Het Rijk kan grote pleisters plakken, maar kleine schrammen kunnen ook lokaal worden behandeld.
Overige acties om het energieverbruik en de energiekosten te verminderen kunnen ook worden ingezet. Bewustwording is daarbij van groot belang.

De Wijchense VVD heeft daarom de volgende vragen gesteld:
1. Wordt de resterende energietoeslag van € 500 in Wijchen tijdig uitbetaald?
2. Hoe ziet de planning voor de uitbetaling van de resterende € 500 eruit?
3. Is het college voornemens om bovenop de energietoeslag van het Rijk nog een additionele toeslag aan (een deel van) onze inwoners ter beschikking te stellen?
4. Aan welke inwoners of doelgroep zou het college in dat geval die toeslag ter beschikking willen stellen?
5. Gaat het college nog andere acties ondernemen om het energieverbruik, dan wel de energiekosten van onze inwoners te kunnen verminderen?

Wessel Krale: “De energiecrisis is een groot probleem. Daarom is het belangrijk dat wij ook lokaal aandacht hebben voor de problemen die daardoor ontstaan. Wij vragen extra aandacht voor de hoge energiekosten, zodat onze inwoners zo min mogelijk stress en andere negatieve gevolgen ondervinden van de hoge prijzen. Onze inwoners hebben immers zelf maar beperkt invloed op de hoogte van de energierekening, anders dan zo min mogelijk verbruiken.”
 

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties