Opvang Oekraïense vluchtelingen in oude gemeentekantoor Wijchen 4 maanden langer

Oekraïne
Van onze redactie
13 juli 2022

 

In april heeft gemeente Wijchen haar oude gemeentekantoor gereed gemaakt als noodopvanglocatie voor 150 Oekraïense vluchtelingen. In eerste instantie voor zes maanden. Met de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft de gemeente besloten om het pand vier maanden langer beschikbaar te stellen. 

Tot 1 maart 2023, daarna moet het pand gesloopt worden. Het is onderdeel van de gebiedsontwikkeling ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’. De gemeente start een onderzoek naar een nieuwe locatie waar de Oekraïense vluchtelingen na 1 maart volgend jaar opgevangen kunnen worden.

Inmiddels wonen er ruim 130 Oekraïense vluchtelingen in het oude gemeentekantoor. Met het aanhoudend oorlogsgeweld in Oekraïne, kijkt de gemeente vooruit. Het oude gemeentekantoor was in eerste instantie beschikbaar voor zes maanden.

Vier maanden langer
Het pand maakt deel uit van het project ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’. Met dit project wil de gemeente het Kasteel en het Wijchens meer beter met elkaar verbinden. Er komen onder andere woningen, een parkeergarage, een hotel, een grand café en de openbare ruimte wordt aangepakt. Het oude gemeentekantoor moet hiervoor gesloopt worden.
In overleg met de ontwikkelaar van ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ is besloten om het oude gemeentehuis nog vier maanden extra als opvanglocatie te gebruiken. Dit betekent tot 1 maart 2023.

Een veilige plek zolang het nodig is
Ondertussen start de gemeente met een onderzoek hoe en waar zij na 1 maart 2023 de Oekraïense vluchtelingen huisvesting kan bieden. Burgemeester Marijke van Beek: “De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en zorgt voor een grote stroom vluchtelingen die een veilige plek zoeken. Wij zijn als gemeente erg dankbaar voor de manier waarop we de afgelopen maanden als hele gemeenschap de Oekraïense mensen hebben opgevangen. Alle lokale initiatieven, hulp, spullen en ondersteuning van vele inwoners, organisaties en verenigingen hebben ervoor gezorgd dat de Oekraïense vluchtelingen een fijne en veilige plek hebben gekregen in ons dorp. En dat willen we hen blijven bieden, zolang het nodig is.”


Dit bericht delen:

Lees ook