Coronapatiënt met langdurige klachten krijgt persoonlijke begeleider

Gezondheid
Van onze redactie
2 juli 2022

Mensen die ná covid nog steeds klachten houden, kwamen tot voor kort naar de nazorgpoli’s van CWZ of het Radboudumc. Daar werden ze soms fysiek, maar vaker nog via een app begeleid. Dit is inmiddels veranderd. Uit onderzoek blijkt dat het ziekenhuis niet de juiste plek is voor coronpatiënten met langdurige klachten. Een andere aanpak is succesvoller.

Uit onderzoek is gebleken dat 95% (*) van de patiënten die na covid klachten houden, géén longschade heeft. Vaak werden zij voor herstel daarom al verwezen naar zorgprofessionals buiten het ziekenhuis, omdat het ziekenhuis niet de juiste plek is voor hun behandeling.

Behandeling op maat

Deze werkwijze is nu ondergebracht in een officiële aanpak. Wie na twee maanden nog steeds klachten heeft, word door de huisarts verwezen naar het ‘zorgpad post-covid’. Coronapatiënten met langdurige klachten krijgen een persoonlijke begeleider die de klachten uitgebreid in kaart brengt en daarna de meest passende behandeling inzet en coördineert. Vaak gebeurt dit door verschillende professionals, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist of psycholoog, afhankelijk van de klachten. Samen met deze professionals gaan de patiënten werken aan verbetering van hun gezondheid en belastbaarheid.

Behandeling dichtbij huis

Het grote voordeel voor patiënten is dat zij sneller de juiste behandeling voor hun klachten krijgen dichtbij huis. Ze hoeven niet meer onnodig naar het ziekenhuis te komen of hun gegevens in een app in te vullen. Uit eerdere resultaten met deze aanpak blijkt dat de klachten na een half jaar zijn verdwenen bij 80% van de mensen. Na een jaar is dat bij 90%.

Behandeling in hele regio

Dit zorgpad ‘post-covid is ontwikkeld door CWZ, Radboudumc, huisartsen en fysiotherapeuten in de regio Nijmegen. Het wordt de nieuwe behandeling voor alle mensen met langdurige klachten na covid in de regio Nijmegen. De behandeling is ook bedoeld voor mensen die niet in het ziekenhuis openomen zijn geweest met covid.

(*) Bij de patiënten die na covid wel longschade hebben, komt dit vaak door onderliggende aandoeningen zoals astma of COPD. Deze patiënten zijn of komen voor deze aandoeningen vaak al bij een longarts in het ziekenhuis.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties