Jurgen Jasper toont 'Gelderse landschappen' in het Kunsthuis Wijchen

Kunst en cultuur
Van onze redactie
20 mei 2022

De Gelderse landschappen van Jurgen Jasper zijn het resultaat van een intensief proces waarin de kunstenaar zijn favoriete drager - oude boekbanden - op alle mogelijke manieren bewerkt. 

Kunsthuis, Kasteellaan 13, Wijchen (naast Kasteel Wijchen), 21 mei t/m 5 juni 2022, zaterdag en zondag 12- 17 uur.  Toegang gratis.

Jurgen Jasper (1978) is geboren en getogen in Heerenveen. Zijn Friese roots zorgen voor een sobere en heldere kijk op het landschap, zijn inspiratie haalt hij uit zijn directe omgeving. Voor hem is het landschap als de moeder aller dingen.

Als boekontwerper werkte hij veel met zg. margeprogressies, een methode om de beste verhouding tussen het bedrukte en het onbedrukte deel van een pagina te bepalen. Door dit onderzoek kwam hij terecht  in abstracties, die vervolgens landschappen werden.

Boekbanden

Jurgen Jasper werkt op een aparte drager: hij gebruikt oude boekbanden, vanwege de kwaliteit ervan (beenderenlijm). Hedendaags (synthetisch) karton kan zijn behandeling niet aan, het is te slap.

Die behandeling is intensief: snijden en kerven, in combinatie verhitten (met een strijkijzer) en verkoelen. Daarnaast gebruikt hij plamuur, terpentine en bleekmiddel. Sommige werken zijn toonbeelden van chemische reacties, wat het poëtische karakter van het werk weer vergroot.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties