Winnaars verkiezing Groene Kampioen bekend

Duurzaamheid
Van onze redactie
20 april 2022

In het najaar van 2021 startte de gemeente Wijchen met de campagne Hoe duurzaam is Wijchen? Tijdens de campagne gaat de gemeente Wijchen in gesprek met inwoners over duurzaamheid. Bijvoorbeeld tijdens energiecafés in de kernen en online via de swipocratie. De verkiezing Groene Kampioen is ook onderdeel van de campagne.

Wijchenaren konden inspirerende duurzame inwoners, ondernemers en buurtinitiatieven nomineren. Dinsdagavond 19 april maakte de vakjury tijdens het energiecafé in Batenburg de winnaars bekend.

De verkiezing Groene Kampioen bestaat uit 3 categorieën: inwoners, ondernemers en buurtinitiatief. Voor elke categorie koos de jury een winnaar. In de categorie inwoners ging de prijs naar Ton en Rieky Verbruggen. Zij hebben hun huis verduurzaamd en zijn helemaal van het gas af. Daarnaast zijn ze betrokken buurtbewoners. “Een prachtig voorbeeld voor andere inwoners,” vertelt de jury. Woonzorgboerderij de Hagert won in de categorie ondernemers. Zij legden jaren geleden samen met de lokale Energiecoöperatie Leur een zonneveld aan. Ook produceert de Hagert lokaal, gezond en biologisch voedsel. Tenslotte biedt de Hagert woon- en dagbestedingsplekken aan mensen met dementie of een verstandelijke beperking. In de categorie bewonersinitiatief ging de prijs naar Juul Adang. Met haar stichting wil zij upcycling mogelijk maken. Dat doet ze met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze combineert zo duurzaamheid en aandacht voor talent bij mensen voor wie dit lange tijd niet vanzelfsprekend was. “Een veelbelovend initiatief”, vindt de jury.

De prijs: cheque van €750,00
Alle winnaars kregen een cheque van €750,00 om hun woning, onderneming of initiatief verder te verduurzamen. De vakjury bestond uit wethouder Titus Burgers, Jos van der Lint (adviseur loket duurzaam wonen plus), Yvette Akermans (centrummanager Wijchen), Chloé Willems en Siep Heinen (duurzaamheidsambassadeurs basisschool de Viersprong).

Swipocratie
Inwoners kunnen ook online mee praten over duurzaamheid. Via wijchen.swipocratie.nl kunnen ze in 2 minuten hun mening over duurzaamheid geven. Elke 50e winnaar wint een mooie duurzame prijs.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties