Gemeente Wijchen draait op volle kracht om Oekraïense vluchtelingen te kunnen verwelkomen

Oekraïne
Van onze redactie
24 maart 2022

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne draait de gemeentelijke organisatie op volle toeren. Naast de voorbereiding voor (crisis)noodopvang, informeert zij inwoners en Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente onderdak hebben gevonden. Ook ondersteunt ze vluchtelingen bij formaliteiten die nodig zijn, zoals inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP).


Het Rijk heeft de 25 Veiligheidsregio’s opdracht gegeven om te zorgen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen crisisnoodopvang en noodopvang. Landelijke criteria bepalen waar opvanglocaties aan moeten voldoen.


Opvanglocaties in Wijchen
Crisisnoodopvang is de opvang voor de eerste week. Deze locaties zijn grootschalig en snel te realiseren, zoals een sporthal. In regio Gelderland-Zuid verblijven inmiddels de eerste vluchtelingen in onder andere sporthal De Tinnegieter in Beuningen en de Jan Massinkhal in Nijmegen.


Gemeente Wijchen heeft verschillende crisisnoodopvanglocaties onderzocht. Drie daarvan zijn aangemeld bij de Veiligheidsregio. Dit zijn sportcentrum Arcus, wijkcentrum


‘t Achterom en wijkcentrum/sporthal Wijchen-Zuid. 


Noodopvanglocaties moeten geschikt zijn voor een langer verblijf. Gemeente Wijchen heeft in eerste instantie de volgende locaties aangemeld: de voormalige Antoniusschool aan de Graafseweg op Alverna en in Wijchen het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan, het voormalig zorgcomplex St. Jozef aan de Piusstraat en locatie Campuslaan voor de tijdelijke plaatsing van caravans.


Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maakt de afweging welke locaties in de 14 gemeenten worden ingezet. Dit hangt onder meer af van wat er nodig is om de locaties gereed te maken, hoe snel dat kan en hoeveel mensen er opgevangen kunnen worden. Maar ook van het aantal vluchtelingen dat naar ons land komt. 


Voorbereiden in tijden van onzekerheid
Burgemeester Marijke van Beek: “Er is nog veel onduidelijk. Maar met de kennis van iedere dag, bereiden we ons zo goed mogelijk voor. Zodat als het nodig is, we snel kunnen schakelen. We werken op volle toeren om klaar te staan om grotere groepen vluchtelingen te ontvangen. Onze mensen ondersteunen ook buurgemeente Beuningen bij de crisisnoodopvang.” 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties