Prijswinnaar en burgemeester Wijchen onthullen bank op corona-gedenkplek

Coronavirus
Van onze redactie
16 februari 2022

Op 14 februari onthulden burgemeester Marijke van Beek en prijswinnaar Mirella Derks de corona-gedenkbank. Deze kleurrijke bank markeert de corona-gedenkplek aan de Meerdreef in Wijchen. Een plek waar mensen stil kunnen staan bij en verhalen kunnen delen over de gebeurtenissen en gevolgen van de corona-crisis. De vervelende en verdrietige, maar ook de mooie en bijzondere momenten.


Winnaar ontwerp
De corona-bank is de uitwerking van een vraag van het raadslid Rudy van Haren (Kernachtig Wijchen) om een gedenkplek te maken voor mensen die geraakt zijn door de corona-pandemie. Begin vorig jaar schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het ontwerp van een bank voor de corona-gedenkplek. Burgemeester Marijke van Beek plantte op 6 oktober 2020 al een hartjesboom en bloembollen op de gedenkplek. 


Mirella Derks uit Wijchen heeft het mooiste en meest passende ontwerp gemaakt. Op een creatieve en complete manier heeft zij vertroosting, gedenken en corona met elkaar verbonden. Zo hebben onder andere de zorgmedewerkers een plek gekregen in het ontwerp, maar ook motieven van een vogel en een afbeelding van het coronavirus. Een kunstenaar heeft de tekening van Mirella in mozaïek omgezet in een echte bank. Samen met de burgemeester onthulde Mirella Derks deze op 14 februari. 


Plek voor herinneringen
De impact van corona is groot geweest afgelopen twee jaar. Er zijn mensen ernstig ziek geworden of overleden, mensen zijn hun baan verloren of hebben belangrijke gebeurtenissen in hun leven niet kunnen delen of vieren. Burgemeester Marijke van Beek licht toe: “Dit bankje is voor alle mensen die behoefte aan hebben aan een plek om de gebeurtenissen van afgelopen twee jaar te gedenken. Een plek om even alleen te zijn of juist verhalen met anderen te delen.”


Aandacht voor elkaar
De onthulling van de bank was op Valentijnsdag, de dag van de liefde. “Naast veel verdriet en eenzaamheid, heeft de coronacrisis ook voor bijzondere en mooie momenten gezorgd; momenten van saamhorigheid en extra aandacht voor de ander. Het is belangrijk dat we ook deze herinneringen levendig houden.” 


Vanwege de huidige maatregelen is de onthulling klein gehouden.Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties