Fairtrade Week van 8 t/m 16 mei: Horeca Wijchen brengt eerlijke ingrediënten onder de aandacht!

Horeca Wijchen
Van onze redactie
6 mei 2021
De horeca in Wijchen kookt al geregeld gerechten met eerlijke ingrediënten: fairtrade, biologisch, lokaal en/of vegan. Tijdens de Fairtrade Week van 8 t/m 16 mei brengt de kerngroep Fairtrade Gemeente Wijchen deze gerechten samen met enkele horecagelegenheden nog eens extra onder de aandacht.

  Bij maaltijden die deze ingrediënten bevatten, zit een kaartje en we delen er een chocolaatje bij uit, ook fairtrade natuurlijk! Natuurlijk zolang de voorraad strekt. Met deze kleine traktatie vieren we dat steeds meer mensen aandacht hebben voor fairtrade, duurzaam en lokaal.
De volgende horecagelegenheden in Wijchen doen in elk geval mee met deze actie: Sterrebosch, Thuis bij Fien en Zaal4.

Eet jij al duurzaam?
Wat bepaalt eigenlijk of voeding duurzaam is? Hoe kan ik kiezen tussen biologisch, lokaal, fairtrade of vegan? Is het een optie om alleen nog maar bio te eten? Hoe zit het met lokaal geproduceerde voeding? Moeten we koffie, cacao en bananen aan de kant laten staan, willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen? En als ik beslis alleen seizoensgebonden groenten en fruit te eten, hoe ga ik dan om met gewassen die hier niet groeien? Moet ik rijst, koffie, cacao, bananen, ananas, thee, specerijen van mijn menu schrappen?

Kiezen is niet verliezen
Om als consument zoveel mogelijk impact te hebben op je omgeving en de wereld, doe je er goed aan een lokale boer te steunen. Produceert die bio, des te beter. Wanneer lokale landbouw geen optie is, denk dan aan fairtrade. De meeste Fairtrade-gecertificeerde producten, zoals koffie, thee, cacao en bananen, kunnen niet in Nederland of een buurland geproduceerd worden. Lokale alternatieven zijn er dus niet.

Fairtrade verbindt producenten en werknemers in Azië, Afrika en Zuid-Amerika met consumenten en bedrijven over de hele wereld, om wereldhandel op een positieve manier te veranderen. Producten die het fairtradelabel dragen, voldoen aan strenge sociale, ecologische, economische en organisatorische standaarden.

Over Fairtrade Gemeente
Onze gemeente Wijchen draagt vanaf 8 mei officieel de titel ‘Fairtrade Gemeente’. Dat betekent niet dat alleen de gemeente zelf fairtradeproducten gebruikt, maar ook dat een groot aantal winkels en de horeca fairtradeproducten aanbieden. Veel bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten zoals koffie, thee en suiker op de werkvloer. Koop je een fairtradeproduct, dan draag je bij aan een eerlijke en duurzame wereld voor mens, dier en milieu.

Samen voor een eerlijke wereld! Kies eens wat vaker voor eerlijke producten.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties