Wijchen nu officieel Fairtrade Gemeente

Uitgelicht
Van onze redactie
2 mei 2021


De kerngroep Fairtrade Gemeente Wijchen heeft onlangs bericht ontvangen dat de erkenning als officiële Fairtrade Gemeente binnen is. Daarmee is Wijchen een van de 89 gemeenten in Nederland die deze titel mogen dragen. Op 8 mei 2021 om 14.00 uur (tevens het begin van de Fairtrade Week) zal het eerste bord met de nieuwe titel bevestigd worden door Marijke van Beek, burgemeester van Wijchen, bij de plaatsnaam van de gemeente aan de rand van de bebouwde kom, bij de rotonde Graafseweg/Nieuweweg. (Café Teersdijk).Let binnenkort op de berichten rond de Fairtradeweek van 8 t/m 16 mei, waarin de Wijchense Horeca van zich laat horen!

De titel houdt in dat er in de gemeente speciaal en bewust aandacht wordt besteed aan fairtrade: eerlijke handel, zodat kleine producenten en arbeiders in Afrika, Zuid-Amerika en Azië via een eerlijke prijs op eigen kracht armoede kunnen aanpakken, zich kunnen organiseren en duurzaam kunnen ondernemen.Binnen een Fairtrade Gemeente stimuleert men de in- en verkoop en het gebruik van fairtrade producten door de gemeente (ambtelijk en bestuurlijk), haar inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen. Het gaat dan om producten als koffie, thee, cacao, chocolade, suiker, bananen, ananas, wijn en katoen. Voor de erkenning moet een gemeente voldoen aan een aantal eisen en die worden om het jaar getoetst: een werkgroep stimuleert fairtrade; de lokale overheid kiest fairtrade producten; voldoende winkels en horeca verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten; bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade producten; er is een strategie om fairtrade langdurig onder de aandacht te houden en de werkgroep ondersteunt initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid, bijvoorbeeld lokale producten.
De kerngroep in Wijchen heeft een Stichting Fairtrade Duurzaam & Lokaal opgericht om de fairtrade-beweging in Wijchen een officieel gezicht te geven.

De kerngroep Fairtrade Gemeente Wijchen is voortgekomen uit een burgerinitiatief in 2018. 
Op dit moment wordt de groep gevormd door Hetty van Dalen, Henk Campschroer, Henk van Haeften en Liduine Verhelst. Nieuwe leden zijn welkom! Meer informatie via info@fairtradegemeentewijchen.nl.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties