Feestelijke aanleg ijsvogelwand Oosterpark Wijchen

Natuur
Van onze redactie
25 februari 2019
Op woensdag 27 februari wordt in het Oosterpark een nieuwe ijsvogel-broedwand aangelegd op initiatief van de Vereniging Natuur en Milieu Wijchen. Iedere winter verblijven er ijsvogels aan het Wijchens Meer, maar in de lente vertrekken ze weer wegens gebrek aan broedgelegenheid. Om te broeden graven ijsvogels een hol in een steile wand die aan het water grenst. Hoewel er in Nederland wel genoeg voedsel te vinden is voor de ijsvogel, ontbreekt het vaak aan goede broedplaatsen. Door het plaatsen van een kunstmatige broedwand op een rustige plek aan het Meer wordt aan de ijsvogels onderdak geboden.

De ijsvogelwand wordt aangelegd door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en maakt onderdeel uit van het Interreg-project de Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA). Dit is een project waarbij Nederland en Duitsland samenwerken aan de versterking van de grensoverschrijdende ecologische verbindingen voor onder andere ijsvogels, otters en trekvissen.

Om 11.00 uur is er een officiële onderbreking van de werkzaamheden. Namens de initiatiefnemer, Vereniging Natuur en Milieu Wijchen, geeft Theo Hesen, projectleider Oosterpark, een korte toelichting. Charlotte Witte van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zal vertellen over de aanleg van ijsvogelwanden binnen het project De Groen Blauwe Rijn Alliantie.

Dit bericht delen:

Lees ook