4Daagse en Dar: samen werken aan een duurzaam evenement

4Daagse
Van onze redactie
14 juli 2017
Wie wat en waar?
Elke Vierdaagse werken de medewerkers van Dar hard om in Wijchen, Nijmegen en uiteraard langs de hele route de Vierdaagse fris te houden én steeds verder te verduurzamen. Hoeveel medewerkers dit werk doen en hoe en wanneer wij daar containers, wagens en ploegen voor inzetten leest u in de bijgevoegde Facts & Figures. Elk jaar gaat Dar er weer voor om nóg sneller, schoner, duurzamer en beter het werk te doen. Met medewerkers die een week lang alle zeilen bijzetten om dit voor elkaar te krijgen. Ook dit jaar zet Dar zich weer volledig in om op de achtergrond, en soms even op de voorgrond, zichtbaar en onzichtbaar te zorgen dat iedereen fris kan lopen, feesten, werken en bewegen tijdens de Vierdaagse. Ook dit jaar gewoon weer heel bijzonder!

Nieuw dit jaar
Party into the future @ Museumplein (Kelfkensbos). Daar vinden bezoekers van de Vierdaagsefeesten verschillende nieuwe elementen. Op dit plein gaat Dar dit jaar verder in op afvalscheiding én in het schoon maken en vooral schoon hóuden van deze locatie. Zichtbaar opruimen, een moestuin, inzameling van spijkerbroeken: allerlei acties die zorgen dat Dar samen met de Vierdaagse dit jaar weer een extra duurzaame stap verder gaat.

Wat is nieuw  op het Museumplein? 

Zichtbaar opruimen
Wat schoon is blijft schoner! Vanuit dit principe maakt Dar met afvalcoaches zichtbaar schoon. De afvalcoaches zorgen dat de hele dag het plein schoon blijft. Bezoekers worden zo uitgedaagd om ook hun steentje bij te dragen aan een afvalvrij plein. Afvalvrij betekent niet alleen geen afval op de grond maar ook grondstoffen inzamelen in plaats van afval. Deze grondstoffen verzamelt Dar allemaal op het Museumplein:

Van spijkerbroek naar spijkertas 
Op het Museumplein in Nijmegen zamelt Dar spijkerbroeken en andere oude kleding van spijkerstof in. Dit wordt verwerkt bij de firma Wolkat in Tilburg tot garen voor nieuwe spijkerstof. En daarna maken zij er bijvoorbeeld een spijkertas van. Zo wordt oude spijkerstof weer grondstof voor nieuwe spijkerstof. We noemen dit circulaire verwerking. Deze verwerking voor spijkerstof is uniek. Op deze manier is spijkerstof steeds herbruikbaar als spijkerstof. Dit draagt ook bij aan de doelstelling van de Vierdaagsefeesten en Dar: een volledig circulair evenement, dát is waar Dar en Vierdaagsefeesten aan werken de komende jaren.

Van Groente-, fruit- en tuinafval naar compost
Op het Museumplein zamelt Dar bij de verschillende foodstands het gft apart in. Hoe ziet de kringloop van gft er nu eigenlijk uit? Op het plein ziet u dit in beeld, compleet met moestuin!

Van kauwgom naar slippers 
Op de bekende afvaleilanden kunnen bezoekers niet alleen plastic+ scheiden, maar ook kauwgom. Aan de hand van stellingen kunnen zij kauwgom om de daarvoor bestemde borden plakken. Van deze kauwgom worden slippers gemaakt. Weer een mooi voorbeeld dat bijdraagt aan een circulair/duurzaam evenement.

Doe mee met de glasquiz
Bezoekers kunnen op zondag en donderdagmiddag ook hun kennis over glas(scheiding testen). Het Glas in ’t bakkie team brengt de inzameling en recycling van glas extra onder de aandacht. Glas is net als de andere afvalsoorten een grondstof als mensen het goed scheiden. Glas is een grondstof die oneindig hergebruikt kan worden.

Tot slot staan er in het hele centrum honderden oranje containers voor plastic+ en een aantal afvaleilanden waar bezoekers plastic+ kunnen scheiden. Gooi bijvoorbeeld plastic bekers in één van deze containers, want ook feestafval is grondstof.

Dar wenst alle wandelaars en feestgangers een fijne en frisse Vierdaagse!

Meer informatie
Meer informatie over de Vierdaagse en afval is te vinden op www.dar.nl/vierdaagse.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties