Zorg ervoor dat u inbrekers te slim af bent

Van onze redactie
2 december 2015
Scan ‘Hoe veilig is mijn huis’ - een interactieve tool in nieuwe PKVW-website

Met meer dan 200.000 unieke bezoekers per jaar is de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) dé plek waar burgers en professionals informatie vinden over het Politiekeurmerk en het thema veilig wonen.

Vandaag is de vernieuwde website van het Politiekeurmerk gelanceerd. Voor professionals een bron van praktijkvoorbeelden, voorlichtingsmaterialen, de nieuwste voorlichtingsfilms, en veel gratis communicatie- en campagnematerialen én het laatste nieuws. Dit alles om er voor te zorgen dat bewoners de inbreker te slim af zijn.

Bewoners vinden op de website politiekeurmerk.nl de nieuwe scan ‘Hoe veilig is mijn huis’. Door het beantwoorden van enkele vragen, ontdekken bezoekers welke zwakke punten hun woning heeft en krijgen advies over te nemen maatregelen. Ook geeft de site een overzicht van de nieuwste inbraaktrends zoals kerntrekken en verschillende preventietips.

Hoe zit het echt?


Feiten en hardnekkige fabels over woninginbraak

Ongure types die in het holst van de nacht, gericht villawijken afstruinen om koste wat het kost hun slag te slaan. Dat is het beeld dat veel Nederlanders van inbrekers hebben. Maar klopt dit plaatje eigenlijk wel?

Waar of niet waar: test uw kennis.


- Inbrekers zijn nachtbrakers. - Niet waar. Slechts 13% van de woninginbraken in Nederland vindt in de nacht plaats. De

meeste inbraken gebeuren juist overdag, wanneer veel mensen op hun werk zijn. Een inbreker ziet dan vaak zijn kans om door een open raampje of een deur naar binnen te glippen. Zorg dus dat u alle ramen en deuren goed sluit en draai uw deur op slot.


- Inbrekers zoeken gericht naar een bepaald type woning. - Niet waar. Er zijn voornamelijk gelegenheidsinbrekers. 70% van de inbrekers bereidt weinig voor. Zij grijpen hun kans. Ze zoeken een woning waar ze snel succes hebben met weinig risico’s. Het type woning is minder belangrijk. Zolang de buit maar goed is. Houd waardevolle spullen dus uit het zicht. Laat de laptop bijvoorbeeld niet op de vensterbank liggen of uw portemonnee op de eettafel.


- De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen. - Niet waar. De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur) woningen. Het hang-en-sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan

inbrekers het liefst in de buurt van hun eigen woonomgeving te werk. Hier kunnen ze de risico’s beter inschatten en kennen ze de vluchtwegen op hun duimpje.


- Dure sloten zijn zinloos: als ze binnen willen komen, doen ze dat toch wel. - Niet waar. Een belangrijke overweging die (gelegenheids)inbrekers maken, is of de woning makkelijk te kraken is. De meeste inbrekers geven op als ze niet binnen enkele minuten de woning in kunnen komen. Hun grootste angst is om gezien of gehoord te worden. De achterkant van de woning is om die reden bij inbrekers nog steeds favoriet. Goede sloten helpen wel degelijk, net zoals extra verlichting.


- De kans op een inbraak kun je zelf verkleinen. - Waar! Uit de bovenstaande misvattingen blijkt dat bewoners veel zelf

kunnen doen om een inbraak te voorkomen. Dat begint met het goed afsluiten van de woning, ook als u maar heel even de deur uitgaat. Houd waardevolle spullen uit het zicht en zorg ervoor dat uw woning altijd een bewoonde indruk maakt. Bijvoorbeeld door middel van verlichting, of door de radio aan te laten staan.


Niet alle vragen goed? Geen reden tot paniek. Doe de ‘Hoe veilig is mijn huis’-scan op de nieuwe website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW): www.politiekeurmerk.nl. Binnen 5 minuten krijgt u een indruk van het beveiligingsniveau van uw woning. Daarnaast geeft de scan informatie over de maatregelen die u zelf kunt treffen om de kans op een inbraak te verkleinen.




Beoordeel de nieuwe website en bent u één van de eerste 100 bezoekers die dat doet, dan maakt u kans op een bioscoopbon. Met de opgedane kennis, kunt u de deur met een veilig gevoel achter u dichttrekken en genieten van een onbezorgd avondje uit.


Woningbeveiliging op maat







Op de website vindt u tevens een overzicht van de PKVW-experts in uw regio. Zij komen graag bij u langs voor een uitgebreid advies over woningbeveiliging.

Uw hang-en sluitwerk wordt dan nagekeken, veelvoorkomende inbraakmethoden worden toegelicht en u krijgt praktische tips over wat u kunt doen om een woninginbraak te voorkomen.

Deze animatie ‘Wat doet de Politiekeurmerk-expert? laat zien wat u van dit bezoek kunt verwachten.











Dit bericht delen:

Advertenties