Voetbal: Alverna staat bovenaan en pakt periodetitel

11 november 2019
Alverna - Erp  1-0

10-05-2015 ? Dat is de laatste datum dat Alverna 1 bovenaan de ranglijst prijkte, toen met het behalen van de titel in de 1e klasse E, en nu zijn ze dus terug aan kop. Het mooie gevolg hiervan is dat ook meteen de eerste periode in 1C werd binnen gehaald. Door de overwinning op Erp (1-0), en het verlies van Woezik bij Unitas ’30 (2-0) werd de titel gehaald.

Gemakkelijk ging het deze middag niet op het ‘Bospad’, deels door dat er niet het niveau gehaald werd van vorige week, en voor een groot deel dat tegenstander Erp zeker geen slechte ploeg is. De eerste speldenprikjes waren van Alverna, maar de eerste echte kans was voor Erp, Emiel vd Sanden kopte een vrije trap op de lat, en ook de terugspringende bal kon niet worden binnengewerkt. In het vervolg van de eerste helft is Alverna de iets beter voetballende ploeg, Bart Schiks dwingt met een schot doelman Dennis van Ballegooy tot een redding, op een kopbal van Bart is de doelman kansloos, maar de paal brengt redding. Een schot van Danny Meijer beland via een verdediger net naast, en een lange pass van uitblinker Jari van Ginkel word door Cas van der Wal niet op waarde geschat. Ook Erp blijf loeren op kansen, en krijgt die ook. De beste krijgen ze door fouten van Alverna, in de 18e minuut verslikt Robert Zaalman zich in de zestien bij het uitspelen van een tegenstander, maar het loopt goed af. Toch komt Alverna op voorsprong, na 39 minuten bedient Cas van der Wal op rechts Johnny Dobson, en die verrast de doelman in de korte hoek (1-0). De laatste wapenfeiten voor rust zijn weer voor Erp, eenmaal loopt het goed af na slecht uitverdedigen, en bij een volgende uitval van Erp moet Robert Zaalman redding brengen.

Als na rust doorsijpelt dat Woezik achter staat lijkt er wat verlamming in de ploeg te sluipen, er wordt minder goed gecombineerd, en in het laatste half uur neemt Erp de regie over. Alverna komt onder druk te staan doordat Erp wat sneller de lange bal richting de spitsen gaat zoeken. Veel uitgespeelde kansen levert dit niet op, ook omdat de ‘Ginkeltjes’ er geen muisje doorlaten. Alverna krijgt eigenlijk met wat uitvallen de beste kansen, Sander Bisseling bedient Johnny Dobson maar de doelman redt, en in de slotfase schiet Sander een doorgekopte bal van Bart Schiks op de paal. Het wordt toch nog een heel benauwde slotfase, als na 83 minuten Derek de Bruijn zijn tweede gele kaart krijgt en moet vertrekken, Borojevic ’offert’ Bart Schiks voor Dennis Arts voor wat meer defensieve kracht. Erp gooit nu alle ballen naar voren, niet dat er veel overleg in zat, maar je weet nooit hoe een bal kan vallen. Het krijgt in deze fase ook enkele hoekschoppen, en ook nog een vrije trap op 18 meter van het doel, maar Robert Zaalman laat zich deze middag niet passeren. En zo trekt Alverna na ruim vijf minuten extra tijd de overwinning over de streep. De ontlading is dan groot als blijkt dat Woezik verloren heeft en Alverna de periodetitel pakt.

Verdedigend ‘stond’ het vandaag goed, backs Aarab en Grotenhuis en de centrale ‘Ginkeltjes’ hielden alles tegen, en Robert Zaalman ruimde de kruimeltjes op. Voorin echter zal er zuiniger met balbezit moeten worden omgesprongen, Johnny Dobson was vandaag bij heel veel aanvallende acties betrokken en scoorde ook z’n vijfde seizoentreffer, maar leed ook veel onnodig en gevaarlijk balverlies. “Man van de wedstrijd” was de man met de ‘uitschuifbenen’ Jari ‘the Beast’ van Ginkel.

Opstelling: Robert Zaalman; Yassine Aarab, Jari van Ginkel, Rick van Ginkel, Jurre Grotenhuis; Cas van de Wal, Derek de Bruijn (’83 Rood); Owen Mbila (’45 Lorenzo Rieken), Danny Meijer (’65 Sander Bisseling) Johnny Dobson; Bart Schiks (’85 Dennis Arts).