Schrijfavond bibliotheek Amnesty International

Van onze redactie
25 maart 2014
Op vrijdagavond 4 april 2014 organiseert de werkgroep Amnesty International Wijchen van 18.30 uur – 20.30 uur een schrijfavond in de bibliotheek in Wijchen. Er liggen brieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon voor deze avond is Marijke van den Bos (024-6420829). Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:

Al 12 jaar vast op Guantánamo Bay

Al 12 jaar lang zit de Saudische Mohamed al-Qahtani zonder proces vast. Hij werd in december 2001 in Pakistan opgepakt en aan de Amerikanen in Afghanistan uitgeleverd. Sinds 13 februari 2002 zit hij vast op Guantánamo Bay op Cuba.

In 2002 begonnen de Amerikaanse autoriteiten al-Qahtani te verdenken van medeplichtigheid aan de aanslagen van 9/11. Hij werd zes maanden in isolatie geplaatst, in een koude cel die 24 uur per dag verlicht was en waar geen daglicht binnen kwam. Hij werd ondervraagd en onder druk gezet: hij mocht niet slapen, werd blootgesteld aan harde muziek en fel licht, moest in pijnlijke posities zitten, werd door honden bedreigd en seksueel vernederd.Hij werd in 2008 aangeklaagd, maar de aanklachten werden weer ingetrokken. De verantwoordelijke beambte verklaarde in 2009: ‘We hebben Qahtani gemarteld. Zijn behandeling viel onder de wettelijke definitie van marteling.’In januari 2010 gaven de autoriteiten aan dat al-Qahtani klaar was voor gerechtelijke vervolging, maar hij is nog steeds niet opnieuw aangeklaagd. En er is nog niemand verantwoordelijk gehouden voor zijn martelingen.

Vrijheid voor Liu Xiaobo en Liu Xia in China

De Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo werd eind 2009 tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens “het ondermijnen van het staatsgezag”. Hij was een van de samenstellers van Charta 08, een manifest dat oproept tot een nieuwe grondwet die de bescherming van de mensenrechten garandeert. De verklaring werd door meer dan tienduizend mensen ondertekend.

Liu Xiaobo is getrouwd met dichteres en kunstenares Liu Xia. Zij zit sinds 8 oktober 2010 onder huisarrest. Ze mag niet werken, geen vrienden en familie ontvangen zonder toestemming van de autoriteiten en lijdt aan ernstige depressies. Eind januari kreeg ze een hartaanval. Pas na veel (internationale) druk op de Chinese regering werd ze opgenomen in een ziekenhuis.

Politiegeweld Oekraïne

Bij de protesten in Oekraïne van de afgelopen maanden, trad de politie buitensporig hard op tegen demonstranten. Demonstranten zijn gemarteld en in de gevangenis slecht behandeld of krijgen een oneerlijk proces.

Zo verdween Dmitrii Bulatovop 22 januari. Dmitrii is een van de leiders van de AutoMaydan-protesten, waarbij automobilisten meedoen aan de zogenaamde EuroMaydan-demonstraties. Op 30 januari dook hij weer op, aan de rand van de hoofdstad Kiev. Dmitrii was zwaar toegetakeld en beweert ontvoerd en gemarteld te zijn. Hij kreeg toestemming van de autoriteiten om naar het buitenland te gaan voor medische hulp.

De 33-jarige Oleg Sobchenko werd tijdens een vreedzame demonstratie in de stad Cherkassy door de oproerpolitie in elkaar geslagen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar wist te ontsnappen. Hij zit momenteel ondergedoken.

De 17-jarige student Mykhaylo Nyskohus werd tijdens protesten in Kiev door de oproerpolitie opgepakt. Hij werd geslagen en vernederd. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Op 21 januari kreeg hij te horen dat hij werd verdacht van ‘deelname aan massa-onrust’. Een dag later kreeg hij door een districtsrechtbank huisarrest opgelegd. Hij wordt op het moment voor zijn verwondingen behandeld in Chervonohrad.

Dit bericht delen:

Advertenties