Rijk van Nijmegen: personeelstekorten op arbeidsmarkt verdwijnen niet vanzelf

Economie
Van onze redactie
1 november 2018
Door de economische groei ontstaan tekorten aan personeel, ook in Rijk van Nijmegen. Dit tekort lost niet vanzelf op. Het vereist een inspanning van zowel werkzoekenden, werkgevers als andere arbeidsmarktpartijen. Dat zegt UWV over de situatie op de regionale arbeidsmarkt bij de publicatie Regio in Beeld.

UWV ziet nu al geruime tijd dat het aantal WW-uitkeringen daalt. '2019 moet het jaar zijn dat nog meer mensen gaan profiteren', zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. 'In slechte economische tijden zijn er minder kansen. We weten niet wanneer er een dip komt. Daarom moeten we juist nu samenwerken om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen.'

Aantal banen groeit in Rijk van Nijmegen, wel iets minder hard dan landelijk
In 2018 groeit het aantal banen in Rijk van Nijmegen met 1,3%  minder hard dan landelijk (1,9%). Doordat in 2019 de economie iets minder hard groeit, neemt ook het groeitempo van het aantal banen wat af. In Rijk van Nijmegen groeit het aantal banen in 2019 naar verwachting met 0,9%. Daarmee blijft de banengroei in Rijk van Nijmegen 0,5 procentpunt onder het landelijke niveau (1,4%). Eind 2019 zijn er in Rijk van Nijmegen 144.800 banen.

Toenemend aantal vacatures in Rijk van Nijmegen is moeilijk vervulbaar
Werkgevers in onder andere de zorg, bouw, ICT en transport hebben steeds meer moeite om personeel te vinden. In het hele land is er een tekort aan onder meer loodgieters, (gespecialiseerd) verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs. Ook in Rijk van Nijmegen kunnen werkgevers vacatures voor deze beroepen moeilijk vervullen, evenals voor bijvoorbeeld gastheer/gastvrouw horeca en medewerker klantenservice.

In het tweede kwartaal van 2018 is de arbeidsmarkt in het merendeel van de arbeidsmarktregio's krap. In regio's met een krappe arbeidsmarkt is er relatief weinig aanbod van werkzoekenden in verhouding tot de vraag van werkgevers. In Rijk van Nijmegen is de arbeidsmarkt nog gemiddeld. Tussen diverse beroepsklassen verschilt de spanning echter wel. Alleen voor creatieve en taalkundige beroepen is de arbeidsmarkt van Rijk van Nijmegen medio 2018 nog ruim. Krap is de arbeidsmarkt voor transport & logistieke, technische, dienstverlenende en ICT-beroepen.

Partijen in Rijk van Nijmegen werken samen aan een goede match tussen werkzoekenden en werkgevers
De personeelskrapte lost niet vanzelf op. Het aanbod van werkzoekenden valt niet altijd een-op-een te matchen met de vraag van werkgevers. Het verkleinen van de mismatch vereist een inspanning van zowel werkgevers, werkzoekenden als andere arbeidsmarktpartijen.

UWV, gemeenten, werkgevers en opleiders van Rijk van Nijmegen organiseren bijvoorbeeld leerwerktrajecten voor zij-instromers. Via een versneld bbl-traject worden werkzoekenden opgeleid tot basiskok. Een soortgelijk traject start ook voor de Nijmeegse Fastservice.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties