Gezondheid

Gepubliceerd op 8 juli 2018

0

Opgepast! Botulisme aangetroffen in water Wijchens Meer

In het Wijchens Meer is botulisme aangetroffen. De gemeente heeft hier waarschuwingsborden geplaatst. Vermijd contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of ervan drinken.

Wat is botulisme?
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is actief als ondiep water boven de 20 graden uitkomt. De bacterie maakt een gif aan, botuline. Dat gif verlamt de spieren van vissen en watervogels.

Wat gaat de gemeente doen?
De verwachting is dat de bacterie verdwijnt zodra het minder warm wordt. Helaas kan het waterschap Rivierenland niks doen tegen botulisme.

Waarschuwingsbordjes
De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes bij het Wijchens Meer en raadt u aan om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Let op: ga ook niet vissen.

Ziet u zieke dieren of dode dieren?
Vermijd contact met zieke of dode dieren en deze niet zelf op te pakken of op te ruimen.

  • Ziet u dode dieren? Laat deze liggen en geef dit door aan de gemeente. Meld dit bij de gemeente via de MijnGemeente-app of online via www.wijchen.meldingdoen
  • Wilt u een melding doen over vervuild water? Dan kunt u contact opnemen met het waterschap Rivierenland. Zij zij 24 uur per dag bereikbaar via 0344-64 9090.

Tags: , , , , , ,
Back to Top ↑
  • Advertentie-banner
  • Partners