Sport

Gepubliceerd op 11 juli 2018

0

Ontketende Niek van de Mosselaar weer een stap dichter bij titel in NK

Vorig jaar knap als derde geëindigd in de eindstand van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Junioren-klasse, doet karter Niek van de Mosselaar uit Wijchen dit seizoen doodleuk mee om de titel bij de Senioren.

  In deze zeer sterk bezette klasse staat hij tweede in de tussenstand op slechts enkele punten van de leider. Tijdens de vijfde ronde van de titelstrijd deed de vijftienjarige rijder uit Wijchen zondag opnieuw goede zaken in het kampioenschap. Op het kartcircuit van Spa-Francorchamps denderde hij naar de eerste en derde plaats in respectievelijk de prefinale en finale.

  “Ik ben heel blij, ben heel tevreden”, zei een opgetogen Niek na de finale op de piste in de Belgische Ardennen. “Ik heb veel punten voor het kampioenschap gepakt en ik heb er het maximale uitgehaald.”

Net zoals tijdens de vierde ronde van het NK in Kerpen waren Senna van Walstijn en Niek de smaakmakers in de zeer sterk bezette Senioren-klasse. In Duitsland werd hij een paar weken geleden tweede in de finale nadat hij als vijfde was gestart. “Ik ben toen met Senna weggereden van de rest”, blikte Niek terug. “Ik heb een paar keer geprobeerd hem in te halen, maar koos eieren voor mijn geld en heb er het maximale eruit gehaald.”

Ook tijdens de races in België was het Senna die zijn grootste concurrent bleek. Aangezien Niek eerste werd in de prefinale en zijn Amsterdamse tegenstrever zesde, maakte hij prompt veel punten goed op de kampioenschapsleider. “Ik was in de kwalificatie vierde geworden. Ik zat maar vier honderdsten van een seconde achter de nummer één, dus ik had geen zorgen over mijn snelheid. In de eerste race heb ik veel gevochten en rijders ingehaald en uiteindelijk heb ik dus gewonnen.”

Tijdens de finale, die hij vanaf de eerste startplek begon, moest hij de koppositie in de openingsfase afstaan, om die even later terug te claimen. Maar toen was daar Senna die de leiding in de race van Niek overnam. “Ik probeerde bij Senna in de buurt te blijven, maar na vijf ronden begon ik in te zien dat het al fijn zou zijn als ik bij hem in de buurt kon blijven. Daarna heb ik mezelf erop gericht geen fouten te maken.” Dat Szabo Boldiszar hem uiteindelijk ook nog voorbijstak, deerde Niek niet zo. “Ik heb weer goed veel punten voor het kampioenschap gepakt.”

Zijn monteur en coach Pim Speelman had het goedkeurend aangezien. De successen van dit jaar waren wat hem betrof voor een deel terug te voeren op de samenwerking die de twee sinds een aantal jaar hebben. “Daarin is Niek heel erg gegroeid, hij weet beter aan te geven wat hij met de kart wil. Hij heeft weer een stap gemaak op zijn weg een complete rijder te worden. Wat ik zo knap vind is dat hij in de winter nog in een KZ-kart reed. Tijdens de eerste ronde van het NK in Genk zat hij voor het eerst in een Sernior-kart. Hij had er nog geen dag in getraind. In het begin was het nog een beetje onwennig natuurlijk, maar Niek pikte het zo snel op dat we zagen dat het een reële mogelijkheid is dat hij het kampioenschap wint. Het doel is om in ieder geval een ticket voor de Grand Finals te winnen.”

Dat hij het nu al zo goed doet in zijn eerste jaar bij de Senioren, dat mag Niek heel trots op zijn, stelde Speelman. “Hij heeft veel zelfvertrouwen. Wat dat betreft moet ik alle credits aan Niek geven dat hij zijn hoofd zo koel kan houden dat hij er elk weekend weer staat.”

Niek van de Mosselaar wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Masuni en Racecloud.

Foto’s: Bas Kaligis

Tags: , , ,
Back to Top ↑
  • Advertentie-banner
  • Partners