Muziekkring Wijchen presenteert fado met Maria de Fátima

Kunst & Cultuur
Van onze redactie
19 april 2018
Zondag 29 april 2018, De Schakel,Pius XII Straat 85 in Wijchen, 14.00 uur. 

Tickets à € 10,- contant aan de kassa. - Tot 18 jaar gratis toegang - Reserveren is niet mogelijk - Cadeaubonnen à € 11,- contant zijn tijdens de concerten te koop. Bel 06 1030 1635 of email: muziekkringwijchen@hotmail.nl. Zie onderaan dit bericht voor komende concerten. www.muziekkring-wijchen.nl.

  Fado is het Portugese levenslied. Het is in Portugal een zeer gewaardeerde zangkunst die vroeger uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. In de loop van de twintigste eeuw werd fado een erkende zangkunst die vaak uitgevoerd wordt in de betere uitgaansgelegenheden. Fado neemt een bijzondere plek in het leven van vele Portugezen. Ze geeft stem aan de gemoederen van het leven, verdriet, melancholie, blijheid, weemoed en niet te vergeten de feeststemming. Amália Rodrigues wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste en invloedrijkste fadozangeressen ooit. De stijl is ontstaan rond 1829 in de arme wijken van Lissabon: Alfama, Bairro Alto en Mouraria. Naast Lissabon is ook Coimbra van groot belang voor de fado. Fado, afgeleid van het Latijnse fatum, betekent zoveel als lot, of beter gezegd: het noodlot, vertaald in muziek. De vlag dekt de lading, want er is geen andere muzieksoort op aarde waarin melancholie en fatalisme zo worden gecultiveerd.

Over de muziek die ten grondslag ligt verschillen de meningen. Verschillende auteurs veronderstellen Arabische en Braziliaanse invloeden. De eerste grote ster van de fado was Maria Severa, dochter van een kroegbazin en prostituee in de wijk Mouraria. In het begin werd fado gezongen in de kroegen en bordelen en was een fadista niet meer dan een veredelde landloper of beurzensnijder. De fado werd toen geassocieerd met prostitutie, kroegen en misdaad. Rond 1900 vond de omslag plaats naar het ‘respectabel’ worden van de stijl, waarna ook dichters en intellectuelen aandacht kregen voor deze muziek. Pas begin jaren negentig werd de fado opnieuw populair met een nieuwe generatie fadista’s zoals Mafalda Arnauth, Cristina Branco en Mariza. In 1997/1998 kwam de internationale doorbraak en sindsdien is er wel elke maand een nieuwe stem of belofte.

De klassieke uitvoering van de fado wordt nu gezien als een fadista met guitarra (Portugese gitaar), viola (klassieke gitaar) en bas. Dit is echter een conventie die tijdens de dictatuur populair was. Tegenwoordig is de keuze in instrumentatie ruimer. In 2011 heeft de fado een plaats gekregen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco, de cultuurorganisatie van de VN. Op de Unesco-lijst, die in 2001 in het leven werd geroepen, staan tradities, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden voor het nageslacht.

Maria de Fátima (Lissabon, 1961) is een Portugese fadozangeres die in, Nederland woonachtig is. Ze begon al vroeg met de fado en nam op haar 12e al een album op. Op haar 14e won zij de "Grande Noite de Fado", de belangrijkste prijs op het gebied van de fado. In Portugal trad ze op met onder meer Amália Rodrigues, Jorge Fernando en Camané. Inspiratie voor Fado kan komen vanuit vrijwel elke bron. Er zijn talloze thema's zoals: het lot, diepgewortelde gevoelens, teleurstellingen in de liefde, verdriet en verlangen naar iemand die is verdwenen en ongeluk, de ups en downs van het leven. Ze gaf concerten in binnen- en buitenland. Maria zingt voornamelijk traditionele Fado, liederen van Amália Rodrigues, naast eigen composities op basis van traditionele schema's.

De begeleiding van Maria de Fátima bestaat uit de muzikanten: Daniël Raposo met zijn Portugese gitaar, Hans van Gelderen (Nederland): staalsnaren gitaar en Felix Hildenbrand (Duitsland): contrabas.

Songs in Portuguese
Na het vieren van haar 40 jarige carrière kijkt Maria de Fátima met frisse blik naar voren: in haar nieuwe programma gaat de 'Grande Dame de Fado' op zoek naar de overeenkomsten tussen Fado, Chanson, Levenslied... en schrikt daarbij ook voor Lennon/McCartney niet terug.

Komende concerten
30-09-2018 Lucie en Ksenia (piano/cello)
28-10-2018 Trio Cortado (fluit/althobo/basklarinet)
25-11-2018 Oesi, Vasi, Valkenburg (cello/piano/zang)
6-01-2019 Gut Feelings (kwartet cello/gamba)
3-02-2019 Beth & Flo (pianoduo)
17-03-2019 La Cicala (blokfluit, cello en klavecimbel)
7-04-2019 Veldtbergen Trio (hoorn, klarinet en piano)
28-04-2019 Micheline van Hautum (zang ´A la Carte´)

 

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties